Výstavba cyklomosta nad R1 v Banskej Bystrici finišuje. Pripravte sa na obmedzenia

V najbližších dňoch preklenie cyklomost rýchlostnú cestu R1. Kvôli tomu treba rátať s viacerými dopravnými obmedzeniami.

11.07.2023 20:00
cyklomost BB Foto:
Most by mal byť dokončený už v septembri.
debata

Koncom októbra sme písali, že Banská Bystrica začala s budovaním cyklomosta ponad rýchlostnú cestu R1 na Zvolenskej ceste. Jeho cena bude 3,1 milióna eur, zaplatí sa z eurofondov. Prví cyklisti podľa vtedajších informácií mali po ňom prejsť už v septembri tohto roku.

Najnovšie správy, ktoré zverejnilo mesto Banská Bystrica na svojom webe hovoria, že výstavba napreduje podľa harmonogramu a všetky termíny by mali byť dodržané. Po rozsiahlych prácach na základových konštrukciách, ktoré sú uložené najmä v zemi a budovaní nájazdov, tzv. slimákov, sa začína s ukladaním oceľových dielov mosta ponad rýchlostnú cestu R1, čo bude najviditeľnejšia časť stavby aj pre obyvateľov. To si v najbližších dňoch vyžiada dopravné obmedzenia.

V dňoch od 11. do 14. júla 2023 bude žeriav najskôr osádzať montážne diely cyklomosta ponad Zvolenskú cestu pri predajni Hyundai, čo si vyžiada uzatvorenie tohto úseku, Zvolenskej cesty a menšieho mosta ponad Hron. Regulovaný prejazd bude umožnený iba pravidelným linkám prímestskej autobusovej a mestskej hromadnej dopravy. Na nevyhnutný čas bude aj táto doprava vylúčená, o čom budeme verejnosť včas informovať. Obchádzková trasa bude vyznačená prenosným dopravným značením.

zväčšiť kvôli výstavbe cyklomosta nad R1 treba rátať v... Foto: banskabystrica.sk
Cyklomost BB kvôli výstavbe cyklomosta nad R1 treba rátať v Banskej Bystrici s dopravnými obmedzeniami.

„Nadväzovať na to budú najnáročnejšie práce ponad rýchlostnou cestu R1. Z tohto dôvodu bude v dňoch 13. a 14. júla 2023 doprava na R1 presmerovaná do jazdného pásu smer Zvolen, kde bude obojsmerná premávka. V dňoch 17. a 18. júla 2023 bude doprava na R1 presmerovaná opačne, do jazdného pásu smer Banská Bystrica. Na uvedené dopravné obmedzenie bude upozorňovať dočasné dopravné značenie,“ objasňuje Viera Fircová z Oddelenia investičnej výstavby MsÚ v Banskej Bystrici.

zväčšiť Kvôli výstavbe cyklomosta nad R1 treba rátať v... Foto: banskabystrica.sk
Cyklomost BB Kvôli výstavbe cyklomosta nad R1 treba rátať v Banskej Bystrici s dopravnými obmedzeniami.
zväčšiť Kvôli výstavbe cyklomosta nad R1 treba rátať v... Foto: banskabystrica.sk
Cyklomost BB Kvôli výstavbe cyklomosta nad R1 treba rátať v Banskej Bystrici s dopravnými obmedzeniami.

Najväčším obmedzením, ktoré počas výstavby pociťujú najmä vodiči, je uzatvorený výjazd zo Zvolenskej cesty na rýchlostnú cestu pri predajni Hyundai. Aj keď stavebné práce na moste budú dokončené v septembri, tento výjazd bude pre motoristov otvorený už skôr, a to začiatkom augusta. Jeho otvorenie by malo pomôcť odľahčiť dopravnú situáciu na Sládkovičovej ulici, ako aj na svetelnej križovatke na začiatku Poľnej ulice a následne, na veľkom kruhovom objazde pri Europa SC.

Počas augusta budú spod cyklomosta odstránené podporné konštrukcie a zrealizuje sa aktivácia závesných lán. V tom čase bude z dôvodu bezpečnosti potrebná posledná čiastočná uzávierka cesty R1, uzatvorenie časti Zvolenskej cesty, mosta ponad Hron a výjazdu na R1. Podľa harmonogramu pôjde o uzáveru v trvaní pár dní. Verejnosť bude o konkrétnom termíne dopravných obmedzení informovaná v dostatočnom časovom predstihu.

Nový cyklomost Vysomarch cez rieku Morava
Video

Nový cyklomost prepojí bezpečne mestskú časť Radvaň a Zvolenskú cestu, pričom na strane pri čerpacej stanici Tesco sa napojí na budúci podchod pre peších a cyklistov popod frekventovanú cestu vedúcu na Radvanský most. Ten je súčasťou plánovanej cyklotrasy z centra mesta až do mestskej časti Kraľová. Na druhej strane sa cyklomost napojí na rodinnú cestičku smerom na Zvolen, ktorú dobuduje Banskobystrický samosprávny kraj.

Cyklotrasa, na ktorú sa cyklomost bude bezprostredne napájať, začína na Huštáku, prechádza popri Europa SC, po okraji parkoviska okresného úradu, cez areál starého Tesca a svetelným cykloprechodom na Radvanskú ulicu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #cyklomost #rýchlostná cesta R1
Články podľa značiek