Práce na rekonštrukcii horského priechodu Vernár sa komplikujú

Problémy spôsobil výrub stromov, s ktorým sa nerátalo, a odloženie výstavby vodovodu vo Vernári o rok.

12.07.2023 18:00
SR Vernár horský priechod obnova MDV SSC POX Foto:
Práce na rekonštrukcii cesty I/66, vrátane horského priechodu Vernár, začali v apríli, príliš veľa sa však toho doteraz nestihlo.
debata (4)

Horský priechod Vernár prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Práce oficiálne začali koncom apríla tohto roku, no odvtedy príliš nepokročili. Dôvody sú dva.

Prvým je nutnosť výrubu stromov na území národného parku, s čím sa pôvodne nepočítalo. „Práce na horskom priechode sa začali, geodet vytýčil trasu pre oporné múry a zistil, že treba robiť výruby stromov. A keďže sa nachádzame v národnom parku, znamená to prejsť celým procesom a získať povolenie od národného parku, odboru životného prostredia a lesného odboru na Okresnom úrade v Poprade,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť.

Dodávateľ získal povolenie od národného parku, veci však podľa štátneho tajomníka ešte „stoja“ na okresnom úrade. K posunu by malo dôjsť v nadchádzajúcich dňoch. „My pevne veríme, že do budúceho týždňa sa nám podarí získať všetky povolenia a môžeme začať potom s prácami,“ povedal. Časovú stratu odhadol na dva-tri mesiace, dodávateľ pritom sľúbil, že dohodnutý termín ukončenia stavby (apríl 2025) neposunie.

Diaľkový autobus prišiel z Bratislavy do Brna bez pneumatiky!
Video

Druhým zisteným problémom je výstavba vodovodu, ktorá sa mala vo Vernári realizovať tento rok, nakoniec sa pre financie odkladá na ten budúci. „Čiže sme ani nemohli pokračovať s frézovaním v obci Vernár a musíme počkať, pokiaľ sa ten vodovod neurobí a potom začať s prácami v obci,“ dodal štátny tajomník.

Rekonštrukcia za takmer 17,5 milióna eur sa týka cesty prvej triedy I/66 Popová – Hranovnica v obci Vernár. Obnova zahŕňa viac ako osemkilometrový úsek z hranice okresu cez horský kopec až po koniec obce Vernár smerom na Hranovnicu.

Práce budú zahŕňať odvodnenie, výmenu dopravného značenia, rekonštrukciu cesty, mostného objektu cez potok Mlynica a doplnia sa tiež bezpečnostné prvky a zabezpečia skalné svahy. Súčasťou projektu je aj informačný systém, ktorý na problémy na horskom priechode vodičov upozorní už v Poprade.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vernár #cesta I/66 #horský priechod #rekonštrukcia priechodu
Články podľa značiek