Nákup jazdeného auta má svoje riziká

Ponuka kvalitných jazdených vozidiel na slovenskom trhu neustále rastie. Pomohla tomu aj liberalizácia trhu a stým súvisiace silnejúce konkurenčné tlaky. Napriek týmto faktom je tu stále veľa podvodníkov, ktorí chcú na vás zbohatnúť. A používanie rafinovaných praktík berú ako samozrejmosť.

13.08.2008 13:50
Automobily Foto:
Automobily.
debata

Ponuka jazdených áut sa u nás neustále rozširuje. Kto si však myslí, že s ich množstvom priamo úmerne rastie aj kvalita, veľmi sa mýli. K dispozícii sú dnes aj kvalitné autá, no spolu s nimi rastie aj počet áut s pozmenenou identitou a nejasnou minulosťou. Podvodníci, ktorí sa živia nečestným predajom už roky, tak ľahko tento výnosný biznis neopustia. Naopak, vymýšľajú stále nové praktiky, ktoré dajú pri ich odhaľovaní „zabrať“ aj odborníkom.

Servisná knižka

Riadne vyplnená servisná knižka je doklad potvrdzujúci servisnú minulosť auta. Ako všetko dôležité, je však aj ona predmetom falšovania. Údajom v nej môžete a nemusíte veriť. Všetky renomované automobilky dnes majú sieť svojich servisov prepojenú celoeurópskou internetovou sieťou. Servisné knižky sú preto uložené aj v elektronickej podobe v centrálnej databáze. Falšovanie v nej už tak jednoduché nie je a automobilka si údaje sama dobre chráni. Jediným zásahom je úplné vymazanie údajov o vozidle. Táto možnosť vznikla preto, aby sa odstraňovali údaje o totálne havarovaných a odhlásených vozidlách a nezaberali miesto v databáze.

Pokiaľ si kupujete jazdené vozidlo, preverte si údaje v papierovej servisnej knižke s údajmi v databáze autorizovaného servisu. Možno nakoniec nebudete veriť vlastným očiam. Kým vaše auto bude mať na tachometri údaj 100 000 km, pred mesiacom absolvovalo vo Francúzsku výmenu oleja s aktuálnym stavom 250 000 najazdených km.
Pokiaľ sa servisnému technikovi pri pátraní po minulosti auta ukáže údaj „žiadne ďalšie akcie“, vaše vozidlo bolo po totálnej škode odhlásené z evidencie. Naši šikovní „podnikatelia“ ho však doniesli a opravili. Pomocou komplicov auto prihlásili a ponúkajú ho ako „čistý“ tovar. Smutné je, že do falšovania papierových servisných knižiek sú zapojené aj niektoré servisy vo vyspelej Európe.

Jediný kľúč

Zďaleka sa vyhýbajte autám, ku ktorým vám predajca dáva jediný kľúč od zapaľovania. Kúpa takéhoto auta smrdí nelegálnymi praktikami. Výrobca vždy dodáva k novému autu sadu kľúčov pre prípad ich straty. Sú síce výrobcovia, ktorí v cene vozidla ponúkajú len jeden kľúč a za všetky ostatné si nechajú pekne zaplatiť, no v konečnom dôsledku si ho nový majiteľ aj tak rád kúpi. Keď si hovoríte, že to nie je problém a v autorizovanom servise si necháte urobiť náhradný kľúč, môžete nakoniec zaplakať. Aj servis od vás bude potrebovať minimálne dva pôvodné kľúče, alebo tzv. „master“ kľúč. Pokiaľ ich nebudete mať, v servise vám radi pomôžu výmenou celej riadiacej jednotky a sadou nových kľúčov. Cenu tohto úkonu však radšej nechcite vedieť.

Výhodná ponuka takmer nových vozidiel

Dnes sa často v autobazároch stretávame s ponukou takmer nových vozidiel, ktoré sú k dispozícii za prekvapivo nízke ceny. Pre laika môže byť nepochopiteľné, ako môže rovnaké auto stáť pri jednom predajcovi o štvrtinu menej, pričom naň poskytuje rovnaké záruky ako autorizovaný predajca. Vysvetlenie je veľmi jednoduché. Väčšinou sú to vozidlá s obmedzenou zárukou a opravy na nich si vo veľkej miere platí sám zákazník (o čom však pôvodný predajca taktne mlčal). Príkladom môžu byť autá, ktoré boli pri záplavách vytopené, zasiahlo ich veľké teplo pri požiari skladu, alebo jednoducho slúžili ako učebná pomôcka pri školeniach technikov. Pred kúpou podozrivo lacného nového auta sa vždy informujte na dôvody veľkej zľavy.

Výnimky existujú

Aj medzi jazdenými vozidlami však dokážete nájsť skrytého „čierneho koňa“. Keď máte šťastie, narazíte na auto, ktoré je vo výbornom stave a do bazáru ho predala vdova po starostlivom manželovi. Alebo ho predošlý majiteľ musel len predať, pretože mu jeho zdravotný stav ďalej neumožňuje šoférovať. Takýchto prípadov je samozrejme ako šafranu, ale keď máte trpezlivosť a poriadnu dávku šťastia, môže sa vám podariť „životný obchod“.

Aj nákup v zahraničí má svoje riziká

Kedysi platilo, že vo vyspelej Európe dokážete takmer s istotou kúpiť kvalitné auto s čistým pôvodom za omnoho výhodnejšiu cenu ako u nás. Jazyková bariéra, pohodlnosť a nedostatok podnikavosti bránili bežným ľuďom vydať sa hromadne na nákupy. Čo však nestíhal bežný ľud, veľmi ochotne na svoje plecia vzali individuálni dovozcovia. Mnohí z nich sa však časom pretransformovali na podvodníkov a kšeftárov s havarovanými, či kradnutými vozidlami, ktoré na Slovensku predávali pospolitému ľudu ako „čistý tovar“. V zahraničných bazároch boli schopní kúpiť takmer všetko, na čo žiaľ zareagovali aj samotní zahraniční predajcovia. V ich ponuke sa tak dnes objavujú aj autá v žalostnom technickom stave. Na tieto praktiky je už bežný občan prikrátky a orientovať sa v stále zložitejšej ponuke dokážu naozaj len odborníci. Neznamená to však, že v zahraničí nedokážete kúpiť kvalitné a preverené auto. Podmienkou je len veľmi opatrný výber.

debata chyba
Články podľa značiek