Fastco: 9 najkrajších 'púmp' sveta. Jedna z nich je na Slovensku

Môže byť čerpacia stanica krásna? Magazin Fast Company si myslí, že áno. Nie je ich ale veľa. Publikoval zoznam deviatich najzaujímavejších. Pikantné je, že jednu z nich máme priamo u nás. Pritom ide o celosvetový výber.

18.04.2015 07:00
Čerpacia stanica GAS - Slovensko Foto:
Jedna z deviatich najkrajších čerpacích staníc na svete sa nachádza v obci Matúškovo pri Galante.
debata

Čerpacie stanice sa nám zväčša nespájajú s tým, čo si predstavujeme pod pojmom architektúra. Majú funkčný, korporátny a unifikovaný dizajn. Neplatí to ale pre všetky. Americký Magazín Fast Company vybral z miliónov „púmp“ na celom svete deväť, ktoré možno označiť za skutočné architektonické klenoty. Pod tými staršími sú podpísané aj veľké mená architektúry. Napríklad Frank Lloyd Wright , Mies van der Rohe či Norman Foster.

Aj to dokladuje, že pumpy neboli kedysi len bezduchým miestom pre tankovanie paliva a krátke občerstvenie, ale že mali estetickú funkciu. To sa však rokmi zmenilo. Dnešné čerpacie stanice sa už nepokúšajú kultivovať prostredie, v ktorom sú situované. Napriek tomu existujú výnimky, a občas sa nájdu aj nové skvelé „kúsky“. To je aj prípad čerpacej stanice GAS v obci Matúškovo pri Galante, ktorá sa ocitla v tomto prestížnom zozname.

Conoco Tower, Shamrock, Texas

Čerpacia stanica s kaviarňou v štýle art deco bola vybudovaná na slávnej americkej ceste Route 66, spájajúcej východ a západ USA. Išlo o jednu z prvých verejných investícií mesta Shamrock. Postavili ju v roku 1936 podľa návrhu architekta Josepha Barryho. Dnes slúži ako informačné centrum.

Čerpacia stanica Conoco Tower - Texas Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica Conoco Tower - Texas Čerpacia stanica Conoco Tower - Texas

Union 76, Beverly Hills, Kalifornia

Táto čerpacia stanica siete Union 76 dnes patrí ku koloritu Beverly Hills. Postavená bola v roku 1965, a za jej návrhom stojí architektonický ateliér William L. Pereira & Associates. Jej „baldachýnová“ strecha prehnutá v rohoch smerom k oblohe je typickým príkladom štýlu Googie, ktorý bol v USA populárny v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch.

Čerpacia stanica Union 76 - Beverly Hills Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica Union 76 - Beverly Hills Čerpacia stanica Union 76 - Beverly Hills

Kiosk Total

V roku 1969 navrhol slávny francúzsky architekt Jean Prouvé univerzálny montovaný kiosk pre čerpacie spoločnosti Total. Jeho výhodou bola mobilita a tiež ľahká montáž či demontáž. Kiosky sa dali umiestňovať aj na seba, takže slúžili na rôzne účely. Posledný vyrobený exemplár je inštalovaný v Gagosian Gallery Le Borget v Paríži.

Kiosk Total Foto: Fastco Design
Kiosk Total Kiosk Total

Nuns' Island, Montreal, Kanada

Čerpacia stanica v kanadskom Montreale pochádza z pera ikony architektonickej moderny Ludwiga Miese van der Roheho. Postavená bola zo skla a ocele v roku 1969. Zrekonštru­ovali ju v roku 2011, a dnes už neslúži svojmu účelu. Je z nej komunitné centrum.

Čerpacia stanica - Montreal Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica - Montreal Čerpacia stanica - Montreal

Repsol, Španielsko

V roku 1997 zadala petrochemická spoločnosť Repsol slávnemu Normanovi Fosterovi projekt architektonického návrhu značkových čerpacích staníc. Vznikla tak sieť púmp v 200 španielskych mestách s modulárnym systémom „dáždnikov“ vo farbách Repsolu, ktoré je možné modifikovať podľa toho, kde je stanica vybudovaná. Meniť sa dá počet aj ich výška, pritom ostávajú dobre rozpoznateľné.

Čerpacia stanica Repsol -  Španielsko Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica Repsol - Španielsko Čerpacia stanica Repsol - Španielsko

Helios House, Los Angeles, Kalifornia

Futuristickú čerpaciu stanicu „Slnečný dom“ postavili v roku 1997 podľa návrhu firmy Office dA a Johston Marklee. Ide o ukážkový príklad ekologickej „čerpačky“ budúcnosti, ktorá zachytáva dažďovú vodu zo strechy pre potreby zavlažovania, a pomocou solárnych panelov vyrába elektrickú energiu pre vlastnú spotrebu. Aj preto získala certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Čerpacia stanica Helios House - Los Angeles Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica Helios House - Los Angeles Čerpacia stanica Helios House - Los Angeles

GAS, Matúškovo, Slovensko

Táto čerpacia stanica, ktorá sa nachádza v obci Matúškovo pri Galante, získala miesto v prestížnom zozname vďaka dizajnu. Fastco Design ju charakterizuje ako tri lietajúce taniere, ktoré sa vzájomne prekrývajú. Pylóny, na ktorých sú uchytené, zároveň slúžia pre odvod dažďovej vody. Stanica GAS bola vybudovaná v roku 2011 podľa návrhu Ateliéru SAD.

Čerpacia stanica GAS - Slovensko Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica GAS - Slovensko Čerpacia stanica GAS - Slovensko

Gazoline, Cuneo, Taliansko

O tejto stanici Fastco Design tvrdí, že vyzerá ako vagón luxusného expresu, za ktorého oknami máte chuť dať si pravé talianske cappuccino. Budova sa doslova vznáša nad zemou, keďže podlahu, steny a strechu tvorí jednotný pás betónu uzavretý sklenenou stenou. Postavili ju v roku 2011, a je výsledkom návrhu lokálneho architektonického ateliéru DaMilano Studio.

Čerpacia stanica Gazoline - Taliansko Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica Gazoline - Taliansko Čerpacia stanica Gazoline - Taliansko

Socar, Batumi, Gruzínsko

Zoznam najkrajších čerpacích staníc uzatvára dielo gruzínskeho architekta Giorgia Khmaladzeho, ktoré bolo vybudované v gruzínskom Batumi. Je totiž viac než len obyčajnou „pumpou“. Ide o ukážku pôsobivej architektúry. Sklenený plášť budovy integruje občerstvenie McDonald's a tiež vysutú záhradu, ktorá sa vznáša nad stojanmi.

Čerpacia stanica Socar - Gruzínsko Foto: Fastco Design
Čerpacia stanica Socar - Gruzínsko Čerpacia stanica Socar - Gruzínsko
Čerpacia stanica Conoco Tower - Texas
Čerpacia stanica Union 76 - Beverly Hills
+11Čerpacia stanica Union 76 - Beverly Hills

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čerpacie stanice #Fastco Design #Fast Company
Články podľa značiek