Neuveriteľné. Ukrajinská polícia prevzala 635 plug-in hybridných Mitsubishi!

Ukrajinská polícia začne používať japonské Mitsubishi Outlander. Na tom by možno nebolo nič extra zaujímavé, ak by sme nehovorili o 635 kusoch plug-in hybridnej verzie. Ekologickejší policajný zbor na svete asi nenájdete.

13.06.2017 16:00
debata (9)
Takúto koncentráciu plug-in hybridného... Foto: Arsen Avakov, Mitsubishi
Mitsubishi Outlander PHEV - ukrajinská polícia Takúto koncentráciu plug-in hybridného Mitsubishi Outlander už nikdy neuvidíte. Počas odovzdávania sa ich tu zišlo 635!
Polícia potrebuje z času na čas vymeniť vozový park. To je celkom logické. A logické je aj to, že o takéto štátne zákazky sa trhajú aj samotní automobiloví výrobcovia. Predať naraz celú flotilu vozidiel, ktorá môže predstavovať niekoľko sto či dokonca tisíc áut, navyše špecificky upravených, je výhodný „kšeft“. Na Ukrajine sa však stalo čosi nevídané. Policajný tender tu vyhralo Mitsubishi so svojím plug-in hybridným, teda dobíjateľným plug-in hybridom Outlander PHEV. Čo to znamená?
Mitsubishi Outlander PHEV - ukrajinská polícia
Mitsubishi Outlander PHEV - ukrajinská polícia
+9Mitsubishi Outlander PHEV - ukrajinská polícia

Krajina, ktorá si zatiaľ príliš neláme hlavu s ochranou životného prostredia, bude mať asi ten najekologickejší policajný zbor na svete. Nehovoríme totiž o pár kusoch, ale rovno o 635 autách. Tie Mitsubishi odovzdalo ukrajinskej polícii v Kyjeve. A všetky pekne naraz. Takže Kyjev bude mestom s najväčšou koncentráciou plug-in hybridného SUV od Mitsubishi na tejto planéte. A že ide o unikátnu transakciu, dokladovala osobná účasť ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana a prezidenta Mitsubishi Osamuka Masuka na slávnostnom prevzatí.

Do služieb ukrajinských mužov zákona sa dostala... Foto: Arsen Avakov, Mitsubishi
Mitsubishi Outlander PHEV - ukrajinská polícia Do služieb ukrajinských mužov zákona sa dostala nedávno faceliftovaná verzia s novou prednou maskou Dynamic schield.

Akú investíciu predstavovala táto zákazka, sme sa z tlačovej správy nedozvedeli. Každopádne išlo o dodávku, ktorá sa uskutočnila na základe dohody o výmene emisných povoleniek podpísaných radom japonských spoločností s ukrajinskou vládou. Ak tomu dobre rozumieme, Ukrajinci predali emisné kredity Japoncom, za čo im Japonci zaplatili v „naturáliách“. Ak je to tak, mohol to byť pre chudobnú Ukrajinu v podstate výhodný obchod. Či polícii „zástrčkové“ SUV pomôžu a či pomôžu ukrajinskému životnému prostrediu, je ale otázne.

O tom, kde bude ukrajinská polícia tieto... Foto: Arsen Avakov, Mitsubishi
Mitsubishi Outlander PHEV - ukrajinská polícia O tom, kde bude ukrajinská polícia tieto špecifické plug-in hybridy nabíjať, aby využila ich ekologický potenciál, tlačová správa mlčí.

Mitsubishi Outlander PHEV, ktoré dokáže prejsť v elektrickom režime maximálne 50 km, má totiž výhodu len vtedy, ak ho máte možnosť pravidelne nabíjať. Naopak, ak jazdíte s naštartovaným benzínovým generátorom, je jeho spotreba vyššia ako pri bežných vozidlách. Otázkou teda ostáva, či bude mať ukrajinská polícia dostatok nabíjacích staníc a času na to, aby využila ekologický potenciál týchto špecifických vozidiel. O tom tlačová správa mlčí. Inak budú tieto autá pre policajtov skôr záťažou.

Tak napríklad na rýchlosť 100 km/h akcelerujú za 11 sekúnd a dosahujú maximálnu rýchlosť len 170 km/h. To nie sú pre „kone“ mužov zákona očarujúce čísla. Skôr to vyzerá na tender, z ktorého sa bude tešiť ktosi celkom iný ako polícia a ukrajinská príroda. Inak samotné Mitsubishi Outlander PHEV je celkom úspešným modelom. V Európe je totiž jednoznačne najpredávanejším plug-in hybridom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Mitsubishi #Mitsubishi Outlander #Mitsubishi Outlander PHEV #ukrajinská polícia
Články podľa značiek