Tesla Pick-Up: Musk potvrdil výrobu aj novú tajnú funkciu

Tesla rozširuje ponuku a nemieni skončiť pri ťahači Tesla Semi ani pri menšom crossoveri Y. Snom Elona Muska je elektrický pikap. Vidieť by sme ho mali už tento rok.

03.01.2018 14:00
debata (18)
Pikap od Tesly existuje zatiaľ len v... Foto: Avarvarii
Tesla Pick-up Pikap od Tesly existuje zatiaľ len v predstavách jej fanúšikov a počítačových ilustrátorov.

Zdá sa, že americká Tesla je skôr fabrikou na sny ako na skutočné autá. Hoci nedokáže poriadne rozbehnúť produkciu kľúčového modelu 3, na ktorý čaká viac ako pol milióna zákazníkov, Elon Musk chrlí jednu fikciu za druhou. A nevystačil si s ťahačom Semi ani brutálne rýchlym roadsterom, ktoré majú k realite ešte poriadne ďaleko. Teraz opäť otvoril tému elektrického pikapu. Prostredníctvom Twitteru definitívne potvrdil, že príde.

„Sľubujem, že pikap urobíme hneď po Modeli Y. Základný dizajn a techniku mám v hlave už päť rokov. Teším sa, keď ho postavíme,“ odpovedal Musk na jednu z otázok fanúšika. Kedy sa ho dočkáme, nie je známe. Na jar však Musk povedal, že to bude najskôr v roku 2019 či skôr v roku 2020. Novinka má byť konkurenciou pre Ford F-150, teda najpredávanejšie auto USA. Priniesť má pritom novú prelomovú funkciu, ktorú však šéf Tesly bližšie nešpecifikoval.

Veľkosťou by mala pikap od Tesly prerásť Ford... Foto: Avarvarii
Tesla Pick-up Veľkosťou by mala pikap od Tesly prerásť Ford F-150.

Podľa jeho predošlých slov by však mohlo ísť o aktívne pneumatické odpruženie, ktoré by reagovalo nielen na hmotnosť nákladu, ale aj na aktuálne podmienky a bránilo nakláňaniu karosérie. To, samozrejme, nie je nič extra nové, no tentoraz hovoríme o pikape, kde sa podobná technológia nepoužíva. Optimizmus teda Elonovi Muskovi nechýba. To napriek tomu, že viacerí experti z automobilovej brandže predpovedajú firme krach. V súčasnosti je naozaj v nezávideniahodnej situácii.

Po rokoch strát generuje tie najväčšie vo svojej histórii. Má obrovské výdavky v súvislosti s nábehom produkcie malej Tesly 3, no napriek tomu výroba viazne. To znamená, že nezarába. Podľa pôvodných plánov malo už vlani vznikať 5 000 kusov Modelu 3 týždenne. Za celý november však dodala Tesla zákazníkom len 3 555 áut. Z liniek teda neschádza ani tisíc vozidiel za týždeň. Na päťtisíc sa má podnik podľa revidovaných plánov dostať až na jar.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #pikap
Články podľa značiek