Škoda: Takto by mohol vyzerať Rapid. Bude to Favorit?

Nová generácia Rapidu už nebude cenovo orientovaným modelom. A nebude to ani Rapid. Z ponuky navyše zmizne liftback.

27.03.2018 19:00
debata (5)
Predstava Rapidu nezávislého ilustrátora... Foto: Avarvarii
Škoda Rapid - ilustrácia Predstava Rapidu nezávislého ilustrátora vychádza z konceptu Vission X. Nie je totiž tajomstvom, že pripravovaný crossover bude jeho derivátom.

Kým na Slovensku je Škoda Rapid jedným z najpredávanejších áut, v Európe to rozhodne neplatí. Rapid, najmä verzia liftback, dopláca na silnú pozíciu Octavie a tiež na svoju cenovo orientovanú povahu. Tento model, postavený na platforme PQ26, ktorá je akýmsi koncernovým „legom“, vznikal v čase, keď potrebovala Škoda reagovať na hospodársku krízu. Európa sa ale odvtedy zmenila a zákazníci sú ochotní investovať viac. A vidieť to aj na predajoch.

Kým vlani bol Rapid v triede kompaktných áut až 22. najpredáva­nejším modelom s odbytom 66 500 kusov, Octavia sa so 482 200 regis­tráciami vyšplhala na druhú priečku. To ale neznamená, že nad Rapidom láme Škoda palicu. Medzi Fabiou a Octaviou je stále dostatočný priestor na jeden model. Musí sa ale zmeniť. Do minulosti sa preto poberie liftback, ktorý si prekáža s Octaviou. To znamená, že nástupca Rapidu, ktorý sa predstaví v prvej polovici roka 2019, dostane výlučne karosériu hatchback.

„Kompaktné hatchbacky zostávajú v Európe dôležitým segmentom, naša pozícia však v tejto triede nie je príliš silná,“ priznáva Alain Favey, šéf marketingu Škody. Práve Rapid to má zmeniť. A výrazne. Zabudne na svoj lacný imidž a zamieri k náročnejším klientom. Aj preto si bude môcť dovoliť bohatšiu výbavu, kvalitnejšie materiály a najmä drahšiu platformu MQB A0. Aby si ale neliezol do kapusty s Fabiou, ktorá využije tie isté základy, bude Rapid väčší, čo bude platiť aj o jeho rázvore.

Pod kapotou by sa mali objaviť moderné motory 1,5 TSI Evo, trojvalec 1,0 TSI a na rozdiel od Fabie aj naftový 4-valec 1,6 TDI alebo 1,5 TDI. Nie je tiež tajomstvom, že platformu novinky použije celkom nový crossover, predznamenaný ženevským konceptom Vision X. Práve ten ponúkol inšpiráciu známemu ilustrátorovi, ktorý si hovorí Avarvarii. Ten z neho vytvoril štandardný hatchback s typickými prvkami Škody. Vrátane novej interpretácie masky a trojuholníkových svetiel.

Otázkou ostáva názov. Isté je, že Rapid už nebude Rapidom. Ešte nedávno sa špekulovalo o jednoduchom názve Škoda Spaceback. To ale automobilka poprela. Takže nie je vylúčené, že sa opäť stretneme s Favoritom alebo Feliciou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Rapid #Škoda-Auto #Škoda Spaceback #Avarvarii
Články podľa značiek