Aurus: Putinov ‘Rolls‘ má po crashtestoch. Predstaví sa už počas inagurácie?

Projekt novej ruskej štátnickej limuzíny s pracovným názvom Kortež speje do finále. A pravdepodobne úspešného. Minister priemyslu oznámil, že vlajková loď Kremľa zvládla náročné nárazové testy.

20.04.2018 12:00
debata (20)
Dizajnom bude Putinova limuzína pripomínať... Foto: Cortege
Cortege - limuzína Aurus Dizajnom bude Putinova limuzína pripomínať staršie britské modely Rolls-Royce.

Prezident Vladimír Putin by mal už zakrátko presadnúť z limuzín západných značiek do celkom novej ruskej vlajkovej lode. Šušká sa o nej približne od roku 2010. Jasnejšie vo veci však začalo byť až pred troma rokmi. Po ambíciách ZIL-u či Kamazu dostal prednosť projekt s pracovným označením Cortege, alebo ak chcete Kortež, ktorý je výsledkom spolupráce konzorcia viacerých ruských, ale aj zahraničných spoločností. Vláda ho podporila sumou 400 miliónov eur, takže vzniká priamo z vôle Kremľa.

V prípade Putinovej limuzíny môžme očakávať... Foto: Cortege
Cortege - limuzína Aurus V prípade Putinovej limuzíny môžme očakávať pancierovanie a množstvo bezpečnostných prvkov.

Dnes už vieme, že práce sú vo finálnom štádiu. Nový „ruský rolls“ má za sebou náročné skúšky vo Švédsku a najnovšie aj crashtesty. Práve k tým sa vyjadril pre ruský denník Izvestija ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. „Technológie a know-how vyvinuté v rámci nášho projektu sú účinné,“ povedal. Napokon, je na čase. Novinka sa má totiž predstaviť verejnosti na augustovom autosalóne v Moskve. Ako prvý sa ukáže 5,5 metra dlhý sedan. Okrem toho príde neskôr aj kratší sedan, SUV a MPV.

Dvanásťvalcový motor, vyvíjaný spolu s Porsche... Foto: NAMI
NAMI - motor Cortege Dvanásťvalcový motor, vyvíjaný spolu s Porsche by mal mať výkon až 600 kW.

Je ale možné, že samotnú vlajkovú loď Kremľa uvidíme podstatne skôr. Je na to totiž príležitosť – májová inaugurácia Vladimíra Putina, ktorou odštartuje svoje ďalšie funkčné obdobie. Naznačuje to fakt, že záverečné skúšky prebehnú ešte tento mesiac, ale aj slová Manturova, ktorý dúfa, že prezident začne používať novú limuzínu už veľmi skoro. Názov zostáva stále tajomstvom. Špekuluje sa o použití známeho loga ZiL, hoci samotnú výrobu si vezme na starosti spoločnosť Soers, ktorá je vlastníkom automobilky UAZ. Iné zdroje hovoria o názve Aurus, čo uznamená v taliančine zlato.

Nová ruská limuzína absolvovala náročné skúšky... Foto: Cortege
Cortege - limuzína pre Putina Nová ruská limuzína absolvovala náročné skúšky vo Švédsku.
Vývoj zabezpečovalo ruské štátne výskumné centrum NAMI, ale aj kancelária Porsche Engineering. Čalúnenie dodá spoločnosť Ruskaja Koža. Celkovo má vzniknúť 5 000 kusov zo všetkých verzií. A tie poputujú aj k bežným zákazníkom. Práve to má urobiť projekt čiastočne rentabilným. Cena „krátkeho“ sedanu, teda najlacnejšieho modelu Cortege, sa vyšplhá k 184 000 eurám. Putinova limuzína bude vybavená 12-valcom s dvojicou turbodúchadiel s predpokladaným výkonom 600 kW. V hre je aj slabší 8-valec a dvojlitrové preplňované 4-valce pre SUV a MPV.
Cortege - limuzína Aurus
Cortege - limuzína Aurus
+8Cortege - limuzína Aurus

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Cortege #Kortež
Články podľa značiek