Everus EV Concept: Toto je Honda H-RV na baterky. Príde už tento rok

Honda už dávnejšie ohlásila elektrickú ofenzívu. Prvý čistý elektromobil mal prísť v roku 2019. Nakoniec sa tak však stane ešte skôr. Zamieri len do Číny a s logom, ktoré nepoznáme.

07.05.2018 12:00
debata
Everus EV Concept je elektrickou verziou dobre... Foto: Honda
Honda Everus EV Concept - 2018 Everus EV Concept je elektrickou verziou dobre známeho crossoveru Honda HR-V. Prešiel však aerodynamickou optimalizáciou a prináša viacero špecifických prvkov. Nová je prakticky celá predná časť.

Honda plánuje veľkú elektrickú ofenzívu. V súčasnosti síce stavia najmä na hybridoch, čo vidieť na novej Honde Accord Hybrid, hybridnej Honde CR-V a tiež očakávanom Insighte, ktoré používajú ako hlavný motor elektromotor, ale považuje ich len za prechodné štádium na ceste k čisto elektrickým autám. Napokon na stole má strategický plán „Electric Vision“, výsledkom ktorého má byť niekoľko sériových elektromobilov. Napríklad sériová verzia vlaňajších štúdií Urban EV Concept a kupé Sports EV Concept.

Diódy nájdeme nielen vo svetlách, ale aj v... Foto: Honda
Honda Everus EV Concept - 2018 Diódy nájdeme nielen vo svetlách, ale aj v nárazníkoch a prahoch.

Nie je tajomstvom, že malý elektrický mestský hatchback sa ukáže už v roku 2019, ako prvý čistý elektromobil značky. Lenže celkom pravda to nie je. Na autosalóne v Pekingu totiž automobilka vystavuje štúdiu Everus EV Concept, i keď bez loga Hondy, a ten zamieri na trh ešte pred koncom tohto roka. Netreba byť veľkým znalcom, aby ste podľa dizajnu uhádli, že ide o ekologický derivát dobre známeho crossoveru Hondy HR-V. Dôvod, prečo sa k nemu Honda tak celkom nepriznáva, je fakt, že bude výsadou Číny, a to pod obchodnou značkou Everus.

Tú založila Honda spolu so svojím čínskym partnerom GAC. Aj výroba bude prebiehať v Číne. Bohužiaľ, napriek blízkej premiére sériovej verzie zatiaľ automobilka neposkytla žiadne bližšie technické informácie. Nepoznáme preto kapacitu batérií, výkon, dynamiku ani dojazd. V každom prípade pomôže elektrická novinka splniť Honde v Číne povinné kvóty na elektromobily, ktorými ríša stredu tlačí na automobilových výrobcov pôsobiacich na jej trhu. Do roku 2025 by chcela mať Honda v ponuke až 20 nových elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Concept #koncept #autosalón Peking 2018 #Honda Everus #Everus #Honda Everus EV
Články podľa značiek