Škoda Octavia: Je toto nová generácia? Rusi tvrdia, áno!

Ruský server Kolesa.ru zverejnil počítačové ilustrácie novej Škody Octavia. Vznikli na základe špionážnych snímok zamaskovaných predsériových prototypov. Od reality nemusia byť ďaleko.

04.06.2019 19:00
debata (4)
Odmaskovaná Octavia naznačuje predpoklad, že... Foto: Kolesa.ru
Škoda Octavia - 2020 ilustrácia Odmaskovaná Octavia naznačuje predpoklad, že nová generácia sa zbaví kontroverzných delených predných svetiel. Budú užšie a jednodielne. Maska bude inšpirovaná Scalou a kapota zas Superbom.

Nová Škoda Octavia mala byť realitou už vlani. Napokon, na trhu je od roku 2012. Obrovské náklady spojené so zahladením kauzy Dieselgate však donútili koncern VW predĺžiť životný cyklus svojich modelov. Boleslavský bestseller nevynímajúc. A tak štvrtú generáciu uvidíme až v druhej polovici tohto roka. Či to však bude už na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, alebo neskôr, nie je zatiaľ známe. V každom prípade bude mať Škoda čoraz väčšie a väčšie problémy utajiť svoju kľúčovú novinku až do premiéry. Na internete už dávno kolujú snímky predsériových prototypov s úplnou alebo čiastočnou kamuflážou. A teraz k nim pribudli počítačové ilustrácie, ktoré ukazujú možnú podobu.

Vzadu nahradia s najväčšou pravdepodobnosťou... Foto: Kolesa.ru
Škoda Octavia - 2020 ilustrácia Vzadu nahradia s najväčšou pravdepodobnosťou vertikálne svetlá drahšie delené horizontálne. To vzhľadu nepochybne prospeje.

Podľa servera Kolesa.ru, ktorý ich zverejnil, vychádzajú práve zo snímok nachytaných testovacích exemplárov. A zdá sa, že nemusia byť ďaleko od reality. „Odmaskovaná“ Octavia vychádza z predpokladu, že z prednej časti zmiznú kontroverzné delené svetlá. Nahradia ich užšie jednodielne. Maska je zas inšpirovaná novou Scalou. Vzadu by sa mali objaviť svetlá zasahujúce až do výklopného veka, ktoré zatiaľ Octavia nemala. Kapota bude ako na Superbe zasahovať hlboko do blatníkov a jej okraj sa stane súčasťou takzvanej „tornado line“. Prispieť celkovému vzhľadu má aj zmena proporcií. Octavia totiž povyrastie. Jej základom sa stane inovovaná platforma MQB, ktorá umožní zväčšenie rázvoru asi o 50 mm, zo súčasných 2 686 na 2 741 mm.

Väčší formát teda Octaviu priblíži viac k Superbu a zároveň odiali od Scaly. Posádka môže počítať s väčším interiérom aj batožinovým priestorom, ktorý má v prípade kombi narásť o ďalších 20 litrov, na konečných 630. Pod kapotou sa objaví nielen 3-valec 1,0 TSI a 4-valce 1,5 TSI a 2,0 TSI či nový diesel 2,0 TDI, ale aj mildhybridná a dokonca plug-inhybridná sústava. Tá ma zastúpiť pôvodne plánovaný nový naftový motor 1,5 TDI. Ako prvé sa v modelovom rade predstaví kombi. Liftback príde o pár mesiacov neskôr. To iste Octavii neuškodí, keďže práve kombi má na predajoch najväčší podiel. Pripomeňme, že novodobá Octavia je od spustenia výroby v roku 1997 najpredá­vanejším modelom Škody.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek