Ford Explorer ST: Nová generácia dostane pneumatiky pre Mercedes

Ford sa postupne preorientováva na značku produkujúcu prioritne SUV a crossovery. Nová generácia modelu Explorer preto zavíta aj do Európy a jeho vrcholná verzia prekvapí obutím. Jazdiť totiž bude na pneumatikách pôvodne navrhnutých pre Mercedes-Benz.

18.06.2019 12:00
Ford-Explorer ST-2020-1024-15 Foto:
Pre pomerne ťažké auto, ktorého výkon bude siahať k 400 konským silám, je dôležité správne obutie, a preto sa Ford rozhodol osloviť firmu Michelin.
debata
Ford Explorer sa nedávno dočkal už šiestej generácie, no veľkosťou a zameraním bol určený predovšetkým na americký trh. To však platilo v čase, keď v Európe zákazníci obľubovali kompakty a modely strednej triedy. Ford Focus ešte stále vodičov láka, no Mondeo to má pre nízky záujem spočítané. Americká automobilka tak potrebuje rozšíriť modelovú ponuku a keďže SUV dnes hrajú prvé husle, k slovu sa dostáva Explorer.

Koncepciou ide o netradičné vozidlo. V základnej výbave ho síce poháňa len jedna náprava, ale nie predná ako u väčšiny konkurentov. Ford Explorer využíva v základnej konfigurácii pohon zadnej nápravy, pričom štvorkolka je za príplatok. Pri SUV nie je športová stránka prioritou, no zadný náhon naznačuje značný potenciál pre dynamickú jazdu. Tá by mala byť dominantou verzie ST.

Pre pomerne ťažké auto, ktorého výkon bude siahať k 400 konským silám, je dôležité správne obutie, a preto sa Ford rozhodol osloviť firmu Michelin. Pneumatikársky gigant má v ponuke plášte, ktoré spĺňajú potrebné parametre a volajú sa Michelin Latitude Sport 3 MO. Zaujímavá je práve skratka na konci, ktorá znamená „Mercedes Original“. Skratka je súčasťou názvu preto, lebo firma ich pôvodne vyvinula pre stuttgartskú automobilku, ktorá potrebovala pneumatiky pre model Mercedes-AMG GLE 43 Coupe.

Hlavný inžinier oddelenia Ford Performance Ed Krenz pre magazín Car and Driver vysvetlil, že pôvodne chceli všetky varianty obuť do celoročných pneumatík Pirelli, no potom si uvedomili, že športové ST by si zaslúžilo letné pneumatiky schopné preniesť na asfalt väčší výkon. Hľadali pneumatiky vhodné na 21-placové disky a práve také mal v ponuke Michelin. Ich rozmer je 275/45 R 21, čo zodpovedá predným pneumatikám určeným pre GLC 43 Coupe. Nemecké SUV totiž na zadné kolesá potrebovalo rozmer 315/40 R21.

Ďalšou zaujímavou možnosťou v prípade Exploreru budú pneumatiky Michelin Selfseal, ktoré dokážu utesniť diery do 0,6 centimetra. Štandardne budú súčasťou len výbav Platinum a Limited Hybrid pri verziách s pohonom všetkých kolies. Nie je však vylúčené, že budú k dispozícii v rámci príplatkových prvkov výbav.

Pre pomerne ťažké auto, ktorého výkon bude...
Pre pomerne ťažké auto, ktorého výkon bude...
+10Pre pomerne ťažké auto, ktorého výkon bude...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Ford #Michelin #Ford Explorer #Ford Explorer ST
Články podľa značiek