Nezvládol riadiť požičanú kolobežku

Zjavne podnapitý cudzinec nezvládol jazdu na kolobežke. Nárazom do skupinky turistov jednu ženu zrazil k zemi a zranil. Magistrát mesta Praha sa sťažuje, že rýchlou jazdou na kolobežke po úzkych uličkách a chodníkoch sa takto cudzinci zabávajú a ohrozujú pri tom chodcov.

03.10.2019 06:00
debata (1)
VIDEO: Pozrite si, ako kolobežka nabúrala do skupinky turistov.
Video

Zrážku v samotnom centre Prahy na Václavskom námestí prvého októbra zachytili mestské kamery. Príslušníci mestskej polície spozorovali, ako muž na zdieľanej kolobežke vrazil do skupinky ľudí a prišli zranenej 38-ročnej žene na pomoc a poskytli jej potrebné prvotné ošetrenie. 24-ročný mladík bol zjavne pod vplyvom alkoholu, a preto u neho pristúpili k orientačnému testu. Cudzinec nadýchal viac ako dve promile. Prípadom sa zaoberá Polície ČR.

" Na jazdcov na kolobežke zákon pozerá rovnako ako na cyklistov. Od začiatku tohto roku strážnici v Prahe odhalili 4 219 pristupkov v súvislosti s cyklistami, " uviedlo tlačové oddelenie Mestskej polície hlavného mesta Prahy.

Pražská radnica plánuje prevádzku zdieľaných elektrokolobežiek sprísniť. "Prvou podmienkou, ktorú budem požadovať, je povinné poistenie zodpovednosti, aby bol po incidente zranený okamžite odškodnený. Trvať budem taktiež na homologácii kolobežiek, aby boli spôsobilé pre jazdu na ceste a chcem jasne vyriešiť aj podmienky pre parkovanie kolobežiek, " uviedol Adam Scheinherr námestník primátora Prahy.

Na Slovensku ss používatelia elektrickej kolobežky, to znamená kolobežky s motorčekom, stanú po novom vodičom nemotorového vozidla. Do tejto skupiny patria aj cyklisti a vodiči iného vozidla ako kategórie L. V novele zákona pribudnú používateľom týchto prostriedkov povinnosti, ako cyklistom a budú považovaní za účastníkov cestnej premávky a nesmú podľa zákona jazdiť spôsobom, ktorým by ohrozili iných účastníkov cestnej premávky.

V prípade zníženej viditeľnosti a počas noci musí mať reflexné prvky na sebe aj používateľ nie len kolobežka a mimo obce je povinný vodič nosiť aj ochrannú prilbu. Za určitých okolností budú môcť používať aj chodník. Teda len v prípade, že pôjdu v rýchlosti chôdze, čo je ekvivalent štyroch až šiestich kilometrov za hodinu. Priechod pre chodcov budú môcť používať jazdci na elektrických kolobežkách iba vtedy, keď si svoj dopravný prostriedok potlačia vedľa seba.

Pre vodičov elektrickej kolobežky platí aj tolerancia na alkohol v krvi a pri cestnej kontrole môže nafúkať maximálne 0,5 promile. Všetky tieto zmeny zákona o cestnej premávke pritom začnú platiť od 1. januára 2020.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #kolobežka #mestská polícia
Články podľa značiek