Seat bude testovať autá na biopalivo vyrobené z komunálneho odpadu

Plyn nazývaný biometán bude možné tankovať rovnako ako stlačený zemný plyn CNG. Jeho výhodou sú však nižšie emisie oxidu uhličitého a skutočnosť, že je vyrobený z obnoviteľných zdrojov.

22.10.2019 12:00
5655173 Foto:
Základnou surovinou pre biopalivo bude bežný organický odpad na skládkach.
debata (1)

V rámci koncernu Volkswagen je značka Seat poverená vývojom pohonu na stlačený zemný plyn známy pod skratkou CNG. Práve preto dostala na starosti výskum biometánu ako alternatívneho paliva. Do roku 2023 bude súčasťou projektu Life Landfill Biofuel, ktorý schválila Európska komisia. Výskum bude stáť 4,3 milióna eur, pričom Európska únia uhradí 55 % nákladov.

Základnou surovinou pre biopalivo bude bežný organický odpad na skládkach. Ten sa počas tridsiatich dní začne meniť na bioplyn. V rafinérii je potom táto látka očistená a obohatená o metán. Preto sa výsledný produkt nazýva biometán, no ide o rovnakú látku ako skvapalnený zemný plyn, ktorý sa tankuje ako CNG.

Už autá jazdiace na CNG možno považovať za šetrnejšie k životnému prostrediu ako vozidlá tankujúce naftu či benzín. V prípade využitia biometánu však možno hovoriť o palive z obnoviteľných zdrojov a nie z fosílnych palív. Problém ich masovejšieho rozšírenia však môže nastať pre nedostatočnú sieť čerpacích staníc. To má spoločné s nabíjacími stanicami, no na rozdiel od nich trvá tankovanie tri minúty a nie desiatky minút ako nabíjanie akumulátorov elektromobilov.

Seatu sa v minulom roku podarilo strojnásobiť predaj vozidiel poháňaných CNG. Vďačí tomu aj crossoveru Arona, ktorý láka zákazníkov viac ako tradičné segmenty. Do budúcnosti plánuje španielska automobilka zvýšiť produkciu áut na CNG z 90 na 250 kusov denne.

Na začiatok budú testovaciu flotilu tvoriť štyri vozidlá, ktoré po prejdení 30 000 kilometrov preskúmajú a výsledky vyhodnotia. Nejde však o úplnú novinku. Vo Švédsku už biometán vyrábajú a tankujú ho do áut, autobusov a vlakov.

Seat bude testovať autá na biometán.
Základnou surovinou pre biopalivo bude bežný...
+5Seat bude testovať autá na biometán.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #CNG #Seat #biopalivo #biometán
Články podľa značiek