Toyota Raize: Dorazí do Európy malá ‘RAV4‘? Snímky unikli z brožúry

Toyota má v Európe zatiaľ len dve SUV. Čoskoro by sa to však mohlo zmeniť. Malý model Raize čaká totiž na domácom trhu skorá premiéra. Yaris v „gumákoch“ by tak mohol nadviazať na niekdajší neúspešný mestský Urban Cruiser.

13.11.2019 19:00
debata (2)
Toyota Raize bude crossoverom s dĺžkou necelé... Foto: Toyota
Toyota Raize - 2020 Toyota Raize bude crossoverom s dĺžkou necelé štyri metre, ktorý zapadne pod súčasné C-HR. Akcentovať bude drsnejší štýl väčšieho SUV RAV4.

Toyota potrebuje v Európe ďalšie SUV. Súčasná CH-R a RAV4 v časoch boomu áut so zvýšeným podvozkom nestačia. Napokon, nie je tajomstvom, že aj nástupca Ayga má byť crossoverom. Lenže na ten si ešte počkáme. Na scénu však vstupuje iný hráč. Zatiaľ o ňom veľa nevieme, ale uniknutá brožúra v Japonsku predsa len mnohé naznačuje. Už tento mesiac čaká totiž premiéra malý crossover Raize. Na dĺžku bude mať 3 995 mm, takže nie je vylúčené, že by mohlo ísť o derivát nového Yarisu, hoci sama automobilka zatiaľ na otázky typu, či sa chystá jeho out-doorová verzia, odpovedať odmietla.

Inak to však asi nebude. Raize by tak mohlo vyplniť medzeru, ktorá vznikla po niekdajšej Toyote Urban Cruiser. Tá pôsobila na európskom trhu od roku 2009 do roku 2015. A treba povedať, že nie príliš úspešne. Mestský crossover tak trochu predbehol dobu. V roku 2010 skončilo u zákazníkov 17 177 kusov, čo bol rekord jeho kariéry. Potom predaje padali na žalostne nízke čísla. V roku 2011 zaznamenal Urban Cruiser len 6 950 registrácií a následné roky nedokázal prekročiť ani len štvortisícovú hranicu. Je logické, že Toyota produkciu zastavila. Teraz však už mestským crossoverom fúka vietor do plachiet, takže Raize bude mať iste viac šancí.

Raize bude poháňať preplňovaný litrový 3-valec.... Foto: Toyota
Toyota Raize - 2020 Raize bude poháňať preplňovaný litrový 3-valec. Vylúčený nie je hybrid ani pohon oboch náprav.

Ako vidieť, staví na drsnejší dizajn evokujúci Toyotu RAV4. Vzadu použije módny prvok – prepojené svetlá. Pod kapotou má pracovať preplňovaný 3-valec 1,0 T s výkonom 72 kW a krútiacim momentom 140 Nm. Na výber bude 6-stupňová manuálna prevodovka alebo kontinuálna prevodovka CVT. Prekvapením je možnosť pohonu 4×4. Je však pravdepodobné, že pôjde o hybridnú štvorkolku, teda s elektromotorom poháňajúcim zadné kolesá. Nová platforma GA-B, ktorá sa predstavila v Yarise, takéto riešenie umožňuje.

Otázkou je, či sa Raize dostane do Európy. V Japonsku totiž nahradí pôvodný model Rush. A bude mať aj súrodenca v podobe nedávno predstaveného Daihatsu Rocky. Oba modely sú technologickými dvojičkami. Necháme sa prekvapiť, v každom prípade by Toyota mohla z módy crossoverov vyťažiť pomocou Raize viac aj na starom kontinente. Pod C-HR má ešte obrovský manévrovací priestor.
Toyota Raize - 2020
Toyota Raize - 2020
+3Toyota Raize - 2020

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Raize
Články podľa značiek