Volvo predstavuje revolučný lidar – kľúč k autonómnej jazde. Už v roku 2022!

Nová technológia lidaru umožní Volvu ďalší pokrok v oblasti bezpečnosti. Diaľničného pilota by mohli mať všetky nové Volvá postavené na platforme SPA 2.

14.05.2020 12:00
debata
Nová technológia laserových senzorov bude... Foto: Volvo
Volvo - lidar Luminar Nová technológia laserových senzorov bude zabudovaná nad čelným oknom. Integrovať ju bude možné do všetkých nových vozidiel Volvo, ktoré vzniknú na platforme SPA 2.

Volvo je nespochybniteľný líder v oblasti bezpečnosti a tento status si mieni zachovať aj do budúcnosti. S príchodom novej generácie vozidiel, postavených na platforme SPA 2, ktorá sa predstaví v roku 2022, zavedie do výroby novú generáciu laserových senzorov, takzvaných lidarov. Táto technológia, vyvinutá v spolupráci s kalifornskou spoločnosťou Luminar, dokáže vykresliť okolie vozidla pomocou miliónov pulzov laserového svetla. Výsledkom takého skenovania je presný obraz prostredia v 3D režime, teda virtuálna dočasná mapa v reálnom čase bez potreby pripojenia na internet.

Lidar dokáže vytvoriť pomocou  miliónov pulzov... Foto: Volvo
Volvo - lidar Luminar Lidar dokáže vytvoriť pomocou miliónov pulzov laserového svetla reálny 3D obraz okolia bez nutnosti pripojenia k internetu. To je základ pre orientáciu autonómneho vozidla na ceste.

Nové „laserové oči“ Volva budú integrované nad čelným oknom. Lidar je pritom základom pre plne autonómne riadenie. Volvo počíta, že vďaka tomu zavedie do série už v roku 2022 funkciu diaľničného autopilota. „Vaše Volvo bude už čoskoro schopné jazdiť autonómne po diaľnici, pokiaľ vozidlo usúdi, že je to bezpečné,“ uviedol Henrik Green, technologický riaditeľ Volva. „V tom okamihu preberie zodpovednosť za riadenie vaše Volvo a vy si môžete oddýchnuť, spustiť oči z cesty a ruky z volantu. Časom budú k dispozícii bezdrôtové aktualizácie, ktoré rozšíria oblasti, kde môže vozidlo samo jazdiť,“ dodal.

Volvo zároveň oznámilo, že v súvislosti so zavádzaním lidaru prehlbuje vzájomnú spoluprácu so spoločnosťou Luminar a zámer zvýšiť svoj podiel v tejto spoločnosti. Hoci bude technológia spočiatku drahá, Volvo verí, že po jej zavedení do všetkých modelov na platforme SPA 2 dôjde k jej postupnému zlacneniu. Cieľom je dostať sa vďaka lidarom a už existujúcim technológiám k plne autonómnemu riadeniu. „Autonómne riadenie má potenciál byť jednou z najlepších technológií v dejinách, ktorá – ak sa zavedie spoľahlivo a bezpečne – bude zachraňovať ľudské životy,“ uviedol Green.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #autonómne riadenie #autopilot #Luminar
Články podľa značiek