Babiš: Škody sú najlepšie autá koncernu VW. Niekomu to vraj ale prekáža

Povedal to český premiér Andrej Babiš v stredu novinárom v juhočeských Cetvinách. Má v pláne stretnúť sa s novým predsedom predstavenstva automobilky Thomasom Schäferom, ktorý do funkcie nastúpil len začiatkom augusta.

27.08.2020 18:00
debata (14)
Úspech Škody v posledných rokoch je na pretrase... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - výroba Úspech Škody v posledných rokoch je na pretrase aj na tých najvyšších miestach. K téme sa vyjadril sám český premiér Andrej Babiš.

Predseda vlády Andrej Babiš (ANO) je presvedčený, že vozidlá Škoda sú najlepšími výrobkami koncernu Volkswagen. Premiér má však pocit, že tento fakt niekedy niekomu prekáža. „Všade po svete propagujem Škodu, tie autá sú skvelé. Prekáža mi, že nie všade môže byť Škoda predávaná, pretože v rámci koncernu VW je tam, povedzme, riadená nekonkurencia,“ uviedol Babiš. Sám ale využíva opancierované BMW radu 7, upozorňuje agentúra ČTK.

Dodal, že Škoda Auto je jedným z podnikov, ktoré vláda najvýznamnejšie podporila v programe Antivírus, vďaka ktorému mohli firmy čerpať peniaze na sanovanie strát kvôli COVID-19. „Autopriemysel je pre nás veľmi dôležitý, predstavuje 11 % HDP a 24 % exportu. Dúfajme, že Volkswagen nebude obmedzovať škodovku v nejakom vývoji,“ povedal premiér. Viac by sa mal dozvedieť po stretnutí s novým predsedom predstavenstva Thomasom Schäferom, ktorý do funkcie nastúpil len začiatkom augusta.

Babišové slová sú reakciou na niekoľko mesiacov trvajúcu diskusiu o tom, že Škoda by mala mať v koncerne VW pozíciu lacnejšej značky orientovanej viac na východ. S tým ale vraj nesúhlasil ani bývalý šéf Škody Bernhard Maier. Práve rozpor s vedením v súvislosti so stratégiou mal stáť za jeho nečakaným júlovým odchodom. Maier totiž bojoval za neustály imidžový a technologický rast Škody, čo sa mu aj darilo. Škoda v posledných rokoch rástla takým tempom, že jej už nestačili výrobné kapacity.

Zákazníkom dodala vlani asi 1,24 milióna vozidiel. Z toho rekordných 910 000 vyrobili v českých závodoch. Obrat Škody vzrástol v roku 2019 na 19,8 miliardy eur, o nemalých 15 %, a prevádzkový zisk na 1,7 miliardy eur. Napriek tomu sa šéf koncernu Herbert Dies pre nemecký Allgemeine Zeitung nedávno vyjadril, že "Škoda nie je, čo sa týka objemu predaných áut, dostatočne agresívna v konkurencii s Kórejčanmi a Francúzmi a musí posilniť svoje pozície v segmente cenovo výhodných áut“.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Škoda #Škoda-Auto
Články podľa značiek