‘Vrakovisko Fukušima‘: Tieto autá si už nikdy nezajazdia

Vyzerajú stále v slušnom stave, no ich osud je definitívne spečatený. Pohľad do rádioaktivitou zamorenej zóny prináša Obsidian Urbex Photography.

31.08.2020 16:00
debata
Okolie elektrárne vo Fukušime zamrzlo v čase.... Foto: Obsidian Urbex Photography
Fukušima - rádioaktívne autá Okolie elektrárne vo Fukušime zamrzlo v čase. Platí to aj pre autá, ktoré tu ostali uviaznuté v radiácii.

Po tragickej havárii atómovej elektrárne v Černobyle bola tá vo Fukušime druhou najväčšou v histórii. Elektráreň síce odolala zemetraseniu s magnitúdou 9, ale nie následnej prívalovej vlne cunami s výškou neuveriteľných 12 až 14 metrov. Morská voda prenikala k dieselovým čerpadlám chladiaceho okruhu, ktoré sa okamžite zastavili. O štyridsať minút neskôr nasledovalo niekoľko explózií vodíka, ktoré proces skazy dokončili. Do voľného priestoru uniklo obrovské množstvo rádioaktívneho materiálu. Neviditeľný nepriateľ, ako aj samotná prírodná katastrofa donútili úrady k evakuácii viac ako 150 000 obyvateľov z okruhu približne 20 kilometrov.

Zahynulo alebo je stále nezvestných 19 000 ľudí. A mnohí z tých, čo prežili, sa už do svojich domovov nikdy nevrátili. V mŕtvej oblasti prebieha aj deväť rokov po tragédii neustála dekontaminácia. Inak sa tu zastavil čas. Mnohé veci ostali skoro tak, ako 11. marca približne o siedme hodine ráno stredoeurópskeho času, keď pobrežie zasiahlo ničivé zemetrasenie a následne prívalová vlna. Dodnes sú tu domy a byty plné osobných vecí, obchody s tovarom a, samozrejme, autá. Pohľad do tejto zóny nám prináša stránka Obsidian Urbex Photography, ktorá sa špecializuje na fascinujúce zábery z opustených mestských či priemyselných oblastí. A nie je práve príjemný.

Autá, ktoré tu ostali, pomaly zarastajú vegetáciou. Sú v relatívne dobrom stave, lenže na cesty sa už nikdy nevrátia. Neviditeľný nepriateľ spečatil definitívne ich osud. Niektoré stoja na parkoviskách, na uliciach, iné u bývalých dílerov. Niektoré znich zhromaždili na odstavných plochách, kde podliehajú zubu času. Zaujímavé je, že sa tu nachádza aj množstvo amerických modelov, dokonca úžasný oranžový Chevrolet Impala SS z roku 1962 alebo Lincoln Towncar. Pred garážovými dverami ostal dokonca odstavený Cadillac Fleetwood Brougham. Vidíme tiež Toyotu Tundra z roku 1986 či malinký Nissan Pao. No najbizarnejšie pôsobí v tejto mŕtvej oblasti asi bohato zdobené pohrebné vozidlo v štýle budhistického chrámu. Fotografie Obsidian Urbex Photography si môžete potrieť tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fukušima #Obsidian Urbex Photography #elektráreň Fukušima
Články podľa značiek