Kalašnikov Chaska-10: Nové ruské vznášadlo má dva motory ‘Bugatti‘

Starnúca flotila ruských armádnych vznášadiel možno dostane novú posilu. To ak sa spoločnosti Kalašnikov podarí kontrakt s ruskými ozbrojenými silami. Nemal by to byť problém. Chaska-10 uvezie 10 ton nákladu rýchlosťou vyše 70 km/h a je jej úplne jedno, či sa pohybuje na súši alebo na hladine.

23.10.2020 18:00
debata (4)
Ruský vznášajúci sa obor má výtlak 35 ton a... Foto: Kalašnikov
Kalašnikov Chaska-10 - vznášadlo 2020 Ruský vznášajúci sa obor má výtlak 35 ton a odvezie 10 ton nákladu. Napríklad trojnápravový Kamaz alebo niekoľko ľahkých obrnených transportérov.

Ruský Kalašnikov sa nám spája najmä s výrobou slávnych rýchlopalných zbraní vrátane legendárneho samopalu AK-47. No jeho aktivity sú omnoho širšie. Dokonca aj civilné. Produkuje malý elektromobil CV1, elektrický skúter a pripravuje tiež elektromotocykel pre Putinovu prezidentskú kolónu, keďže vlastní aj značku Iž. Jeho najnovším dielom je však čosi oveľa väčšie. Na medzinárodnej výstave zbraní International Military-Technical Forum ARMY-2020 predstavila ruská spoločnosť novú generáciu multifunkčného vznášadla Chaska-10.

O pohon sa starajú dva ruské dieselové motory s... Foto: Kalašnikov
Kalašnikov Chaska-10 - vznášadlo 2020 O pohon sa starajú dva ruské dieselové motory s celkovým výkonom 3 000 koní. To umožňuje dosiahnuť vznášadlu na hladine rýchlosť 74 km/h (40 uzlov).

Samozrejme, projekt, ktorý odštartoval už v roku 2018 vo vývojovom oddelení lodenice v Rybinsku, je súčasťou štátneho programu rozvoja stavby lodí a zariadení pre šelfové oblasti do roku 2030. O jeho účasti v ruskej armáde, ktorá má v prevádzke približne 3 000 starších vznášadiel, tak niet pochýb. Dokáže toho naozaj veľa. Tento vznášajúci sa kolos má dĺžku 22,3 metra, šírku 13 metrov a výšku 7,5 metra. Na jeho palubu sa zmestí až 10 ton nákladu, čo prezrádza číslovka v názve. Takže odvezie napríklad trojnápravový nákladný Kamaz alebo hneď niekoľko ľahkých obrnených vozidiel.

Chasku poháňajú ho dva ruské dieselové motory s výkonom 2 × 1 500 koní, čo je 2 × 1 103 kW. To zhodou okolností zodpovedá dvom 16-valcovým motorom Bugatti Chiron. Chaska-10 je tak pekelne rýchla. Plavidlo s výtlakom 35 ton dosiahne na vodnej hladine maximálnu rýchlosť 40 námorných uzlov, teda 74 km/h. Vďaka obrovskej zásobe paliva má dosah 740 kilometrov a malo by byť plne autonómne počas troch dní. Chaske-10 je pritom prakticky jedno, či sa pohybuje po hladine, piesku či nerovnom teréne. Jej riadenie si ale vyžaduje troch členov posádky.

Chaska môže slúžiť v civilných službách, napríklad na doručovanie tovaru v nehostinných oblastiach na Sibíri či v Arktíde. O plavidlo už prejavili záujem India, Vietnam alebo Kazachstan. Podobné transportéry používajú aj ropné alebo plynárenské spoločnosti. Zdá sa teda, že kariéru má Chaska-10 zaručenú. Nástup do armády si však ešte vyžaduje skúšobnú prevádzku. Kalašnikov i tak očakáva kontrakty od ministerstva obrany. Výhodou by mohla byť aj cena, ktorou by mala Chaska-10 podliezť napríklad konkurenčné americké vznášadlá.
Kalašnikov Chaska-10 - vznášadlo 2020
Kalašnikov Chaska-10 - vznášadlo 2020
+4Kalašnikov Chaska-10 - vznášadlo 2020

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kalašnikov #vznášadlo #Chaska-10
Články podľa značiek