Historický moment: Daimler sa delí. Vznikne samostatný Mercedes-Benz

Rozdelenie spoločnosti Daimler je podľa jej vedenia potrebné preto, lebo divízia osobných a nákladných áut sa uberajú čoraz rozdielnejšími cestami, mieria na iné cieľové skupiny a riadia sa odlišnými pravidlami.

08.02.2021 12:00
Daimler Foto:
Spoločnosť Daimler sa nielen rozdeľuje na dve samostatné firmy, ale navyše sa aj premenuje.
debata

Nemecká automobilka Daimler sa rozdelí na dve samostatné spoločnosti oddelením jej divízie nákladných áut a autobusov. Oznámila to oficiálne iba pred niekoľkými dňami. Podľa firmy to poskytne obom častiam možnosť fungovať pružnejšie. Spoločnosť uviedla, že významný väčšinový podiel v podnikaní zameranom na výrobu nákladných áut sa rozdelí medzi terajších akcionárov. Firma Daimler sa zároveň premenuje na Mercedes-Benz, čiže bude niesť meno svojich luxusných automobilov.

Zmena štruktúry a zmena názvu

„Toto je pre spoločnosť Daimler historický okamih a začiatok hlbokej reštrukturali­zácie,“ uviedol Ola Källenius, predseda predstavenstva spoločnosti Daimler AG a šéfom, onedlho už samostatnej firmy Mercedes-Benz.

Podľa neho je rozdelenie nevyhnutné aj preto, lebo obe divízie pracovali v odlišných sférach s úplne inými pravidlami a absolútne rozdielnymi cieľovými skupinami. „Mercedes-Benz je najhodnotnejšia značka luxusných automobilov, zatiaľčo spoločnosť Daimler Trucks poskytuje zákazníkom skôr špičkové dopravné riešenia a služby,“ uviedol Källenius.

Aby bola nová „nákladná a úžitková“ spoločnosť Daimler Trucks flexibilnejšia a konkurencieschop­nejšia, bude zároveň zriadený „inovačný fond“, dotovaný sumou 1,5 miliardy eur. Aj vďaka nemu sa chce sústrediť vo svojom odvetví na prechod k elektrickým vozidlám a chce byť v tejto oblasti globálnym technologickým lídrom.

Divízia Daimler Trucks sa osamostatní a vstúpi... Foto: Daimler
daimler-trucks Divízia Daimler Trucks sa osamostatní a vstúpi aj na burzu.

Källenius dodal, že o rozdelení firmy sa rozhodlo aj preto, že výroba luxusných áut a veľkých nákladných vozidiel a autobusov „má veľmi odlišné štruktúry". Dodal, že obe firmy sa sústredia na svoje hlavné podnikanie, budú flexibilnejšie a schopné rýchlejšie prijímať rozhodnutia.

Vstup na burzu

A dôležitá je aj ďalšia vec. Nová spoločnosť Daimler Trucks, ktorá sa sústredí na nákladné autá a autobusy bude mať formu akciovej spoločnosti a väčšina akcií bude tento rok uvedená na burzu cenných papierov.

To je krok, ktorému sa snažili už niekoľkokrát odborári zabrániť, pretože má vplyv na zmenu štruktúry majiteľov, čo môže mať negatívny vplyv na zamestnanosť. V súčasnej situácii však napokon tento krok ako dobrý a prospešný odsúhlasili aj oni. Spoločnosť pritom garantovala, že do konca dekády nebude znižovať počet zamestnancov.

Divízia Daimleru vyrábajúca nákladná autá a autobusy je v skutočnosti naozaj veľká a má vysokú hodnotu – pracuje v nej vyše 100-tisíc zamestnancov a jej minuloročné tržby za nákladné vozidlá a autobusy boli na hranici 45 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #IPO #Daimler #Daimler Trucks
Články podľa značiek