Česi môžu navrhnúť, kde merať rýchlosť. Polícia to využije v apríli

So zaujímavým projektom prišiel český web bezpecnecety.cz v spolupráci s českou políciou. Vyzval motoristov, ale aj ostatných účastníkov premávky, aby navrhli miesta, kde by podľa nich bolo vhodné kontrolovať dodržiavanie rýchlosti.

17.02.2021 21:30
debata
Českí policajti budú počas preventívnej akcie... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
polícia, radar, meranie rýchlosti Českí policajti budú počas preventívnej akcie merať rýchlosť aj tam, kde to navrhnú občania.

Poznáte to, polícia často meria rýchlosť tam, kde je to pre ňu komfortné a kde aj prípadné porušovanie povoleného limitu nemá zásadný vplyv na bezpečnosť cestnej premávky. Naopak, tam, kde hrozia riziká, radary často nenájdete. Polícia Českej republiky sa preto v spolupráci s webom bezpečnecesty.cz rozhodla osloviť obyvateľov so žiadosťou, aby sami navrhli lokality a miesta, kde by bola podľa nich kontrola povolenej rýchlosti zmysluplná.

„Pomôžte nám nájsť miesta, kde by bolo vhodné merať rýchlosť. Ide nám o tie problémové, kde vodiči jazdia rýchlejšie, než je na týchto miestach bezpečné. Napríklad pri školách, na neprehľadných miestach a podobne,“ píše sa vo výzve. Práve prekračovanie rýchlosti je totiž podľa štatistík českej polície jednou z hlavných príčin dopravných nehôd. Vlani síce u našich západných susedov stála neprimeraná rýchlosť „len“ za 16 percentami dopravných incidentov, no zomrelo pri nich až 179 ľudí. To je celých 43 % usmrtených pri nehodách zavinených vodičmi.

Ľudia môžu nahlasovať miesta do konca februára. Polícia využije tieto návrhy pri príprave preventívnej policajnej akcie, zameranej práve na tento druh priestupku. Podľa hovorkyne policajného prezídia Hany Rubášovej pôjde o ďalšiu akciu nazvanú Speed Marathon, ktorú organizuje Roadpol a bude prebiehať v apríli v celej Európe. Pri Speed Maratóne budú policajti merať rýchlosť na základe analýz, vlastných vytypovaných lokalít, ale uvítajú aj návrhy občanov. Minulý rok českí policajti kontrolovali masovo dodržiavanie rýchlosti na cestách 14. augusta. Viac ako 600 policajtov bolo na 900 miestach a pri kontrole 5 300 áut zistili 2 281 dopravných priestupkov.

Povolenú rýchlosť jazdy porušilo 1 740 vodičov, teda zhruba tretina kontrolovaných. O stanovištiach a celej akcii boli pritom vodiči vopred informovaní. Na Slovensku sa podobná akcia pod názvom „Poď s nami merať!“ uskutočnila naposledy v roku 2017. Polícia SR vtedy zapojila do procesu širokú verejnosť, ktorá sa mohla práce polície zúčastniť, nie však vyberať rizikové miesta. Počas siedmich hodín trvania akcie policajti odhalili 994 priestupkov, z nich bolo až 850 za nedodržanie predpísaných rýchlostí. Priemerne každú minútu porušili povolený limit dvaja vodiči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #rýchlostné limity #meranie rýchlosti #Česká polícia
Články podľa značiek