Tesla opäť provokuje Autopilotom. Systém FSD ponúka všetkým

Americká Tesla sa tvári, že má k dispozícii systém plne autonómneho riadenia. Dokáže možno všeličo, ale riadiť auto určite nie. Nová technológia Full Self-Driving za 10 000 dolárov je len vylepšeným asistentom na úrovni SAE 2. Zavádzaním zákazníkov však poriadne riskuje.

11.03.2021 14:00
debata
Autopilot s funkciou FSD za 10 000 dolárov v... Foto: Tesla
Tesla - Full Self-Driving Autopilot s funkciou FSD za 10 000 dolárov v skutočnosti autonómnym riadením nie je. Tesla tak opäť vyvoláva v zákazníkoch prehnané očakávania.

Tesla systémom s názvom Autopilot rozčerila už dávno vody v oblasti autonómnych technológií. No nie v dobrom. Prehnané očakávania zákazníkov, práve na základe názvu, viedli totiž k množstvu nehôd. Známe sú videá, kde majitelia Tesiel počas jazdy spia alebo prelezú na zadné sedadlá. V Nemecku preto napríklad Tesle zakázali používať názov Autopilot. A bolo to oprávnené. Tesla totiž nemá technológiu, ktorá by predbehla autonómne technológie konkurentov. Jej Autopilot dokonca nevyužíva ani lidar, teda laserový radar, nevyhnutný na správnu detekciu okolia vozidla. Tesla si len trúfla tváriť sa, že je lepšia ako ostatní. V tomto prípade to ale skôr zaváňa nezodpovednosťou.

Elonovi Muskovi však kritika nestačila. Predstavil totiž vlani avizovanú novú úroveň Autopilota s funkciou Full Self-Driving (FSD), ktorá by mala, ako napovedá názov, zabezpečiť plne autonómne ovládanie. Najprv FSD v testovacej verzii beta dostali vybraní zákazníci, ale keďže záujem bol väčší, ako sa očakávalo, Musk na Twitteri oznámil, že len čo bude k dispozícii update 8.3, poskytne FSD 10-násobne väčšiemu počtu záujemcov a nakoniec aj to, že do 10 dní sa na displeji Tesiel vo vybraných regiónoch rozsvieti upozornenie FSD na stiahnutie príslušného softvéru. Samozrejme, nebude to zadarmo. Tesla si bude účtovať „tučných“ 10 000 dolárov.

Čo za to ale zákazníci v skutočnosti dostanú? Nebude to nič iné ako asistent riadenia na úrovni SAE 2, teda na úrovni, ktorá si v „civilizovaných“ krajinách vyžaduje neustálu prítomnosť rúk na volante a ostražitosť po celý čas jazdy. Napokon, potvrdila to aj samotná automobilka, keď musela kalifornským úradom vysvetľovať, čo jej systém FSD vlastne je, petože aj v tomto štáte je automatizovaná jazda zakázaná. "Existujú okolnosti a situácie, ktoré systém nedokáže rozpoznať alebo na ne nedokáže zareagovať. Patria medzi ne statické objekty, nečistoty na cestách, pohotovostné vozidlá, cestné úseky vo výstavbe, veľké križovatky s množstvom príjazdových ciest, závaly, zhoršené počasie, predbiehajúce vozidlá či nezmapované úseky,“ píše Tesla.

Tesla tiež v komunikácii s dopravným inšpektorátom zdôrazňuje, že zodpovednosť spočíva na vodičovi, a to aj za nevhodné zásahy urobené týmto systémom. „V súčasnosti Autopilot ani FSD nie sú autonómne systémy,“ vysvetľuje Tesla úradom. V komunikácii so zákazníkmi však hrá tak trochu „ruskú ruletu“. Snaží sa im predostrieť, že FSD je niečím, čím v skutočnosti nie je. FSD tak vyvoláva ešte mylnejšie predstavy o autonómnych schopnostiach Tesiel, ako to bolo pri prvých verziách Autopilota. To môže viesť k ďalším incidentom, pretože systém, ktorý dokáže viesť vozidlo len za veľmi obmedzených okolností a k jeho deaktivácii môže dôjsť bez akéhokoľvek varovania, si to priam pýta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autopilot #autonómne riadenia
Články podľa značiek