Škoda je v Bielorusku nepohodlná. Zo dňa na deň tam zakázali jej dovoz aj predaj!

Škoda musí z Bieloruska odísť. Sú tam na ňu totiž smrteľne urazení. Najmä prezident a "posledný európsky diktátor" Alexander Lukašenko.

27.04.2021 06:00
debata (289)
Škoda Auto musí z Bieloruska odísť, bola totiž...
skoda-model-range-ice-hockey Škoda Auto musí z Bieloruska odísť, bola totiž "neposlušná" a nezľakla sa diktátora.

Bieloruský automobilový trh nie je veľký, je dokonca menší než slovenský. Len pre porovnanie, zatiaľčo sa u nás v roku 2020 predalo takmer 76 300 vozidiel v kategórii M1, čo predstavovalo medziročný pokles na úrovni 25 percent, v Bielorusku s vyše 9 miliónmi obyvateľov sa predalo necelých 53 000 osobných vozidiel, no pokles trhu bol miernejší, než na Slovensku. Dosahoval 18 percent.

Pre automobilku Škoda však tento trh patrí pomerne dôležitým, mala na ňom totiž silnú pozíciu. Medzi značkami jej patrilo na konci roku 7. miesto, pričom medziročný pokles predaja mala v krízovom roku len necelé 4 percentá. Taký Volkswagen na 4. mieste v rovnakom roku stratil vyše 30 percent. Asi neprekvapí, že v Bielorusku je trhovým lídrom Lada s ešte vyšším podielom, než má Škoda na Slovensku. Zaujímavé je, že dvojkou na bieloruskom trhu je Geely.

Pokiaľ ide o Škodu, podobne ako vo väčšine krajín na východ od nás, veľmi dobre sa tam darí najmä Rapidu, ktorý sa stále pre tieto trhy vyrába. V roku 2020 sa dostal v Bielorusku dokonca do prvej desiatky najpredávanejších áut, patrilo mu 7. miesto. Neohrozenou jednotkou je na tomto trhu Lada Vesta.

V marci však Rapidu v tejto krajine odobrali homologizáciu, pretože sa vraj objavilo množstvo nesúladov s miestnymi normami. Týkali sa napríklad denného svietenia alebo systému automatického brzdenia. A to bola pre Škodu tvrdá rana, jej predaje sa v tejto krajine okamžite prepadli takmer o 60 percent. A to najhoršie ešte len prišlo. Aktuálne Bielorusi oficiálne zakázali dovoz a predaj všetkých modelov tejto značky. Tie, ktoré sa aktuálne doviezli, musia byť reexportované.

Takto pekne si navzájom ešte 11. januára... Foto: TASR/AP, Nikolai Petrov
Bielorusko IIHF Hokej MS2021 Organizácia Takto pekne si navzájom ešte 11. januára rozumeli bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel. O pár dni však prišlo ultimátum Škody a všetko bolo zrazu inak.

Príčinu tohto zvláštneho bieloruského rozhodnutia netreba komplikovane hľadať. Čo myslíte, kde sa mali pôvodne konať tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji? No predsa v Lotyšku a Bielorusku. V polovici januára tohto roku však Škoda Auto zaujala principiálny postoj a ako hlavný sponzor šampionátu (ktorým je už takmer 30 rokov) vyhlásila, že ak sa majstrovstvá sveta uskutočnia v tejto totalitnej krajine, tak od ich sponzoringu odstúpi.

A medzinárodná hokejová federácia IIHF ultimatívnej požiadavke naozaj ustúpila a majstrovstvá presunula len do Lotyšska. Oficiálnym dôvodom boli obavy z bezpečnostnej situácie v Bielorusku. A tak Bielorusko kvôli Škode prišlo o majstrovstvá sveta v hokeji a Škoda recipročne o bieloruský trh. Ten síce nepatril k ťažiskovým, no rástol veľmi rýchlo. Pre bieloruského prezidenta, ktorý je veľkým fanúšikom hokeja, to bola silná rana pod pás a priam „národné poníženie“, ktoré nedokázal predýchať. Odveta preto na seba nedala dlho čakať.

Škoda však bude mať onedlho možno ešte oveľa väčší problém. Aktuálna diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom nijako neutícha, skôr naopak. A začína sa hovoriť aj o ekonomických sankciách. Pre mladoboleslavskú automobilku je Rusko tretím najväčším exportným trhom a autá tam aj vyrába.

Možno práve vďaka tomu sa najtvrdším sankciám zo strany Ruska napokon vyhne, no nemusí to tak byť. V každom prípade však väčšie problémy zrejme čakajú české firmy, ktoré tam vo veľkom vyvážajú, no nevyrábajú. Takou je napríklad Aircraft Industries, spoločnosť na výrobu lietadiel, ktorá do Ruska vyváža väčšinu svojej produkcie, doteraz tam dodala už vyše štyri stovky lietadiel L 410 a na ďalších 50 má kontrakt. Čo s ním bude ďalej, je zatiaľ vo hviezdach.

© Autorské práva vyhradené

289 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #bielorusko #IIHF #predaj áut
Články podľa značiek