Pokračovanie článku: Toto je 15 najviac predávaných áut na Slovensku. Kórejci šliapu na krk Škode

A ako to vyzeralo na Slovensku? Registrácie nových osobných automobilov v septembri tohto roka predstavovali celkový počet 5 797 vozidiel. Medziročne poklesli o 8,71 percenta, takže z tohto hľadiska patríme ku krízou menej postihnutým krajinám. Aspoň za september. Vyplýva to z údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR.

Registrácia vozidiel kategórie M1 (to je kategória, z ktorej čerpáme dáta aj my v našich tabuľkách, zahŕňa vozidlá na prepravu cestujúcich najviac s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča), sa podľa zväzu za prvé tri štvrťroky vyvíja nepriaznivo. Oproti priemernému počtu registrácií nových vozidiel za posledných päť rokov (roky, ktoré neboli ovplyvnené pandémiou) je v kategórii M1 v roku 2021 nižšia o 15 percent.

Veľmi nepriaznivé sú podľa údajov ZAP registrácie vozidiel na alternatívne palivo, ktoré využívajú nabíjaciu infraštruktúru. Elektrických vozidiel a plug-in hybridných vozidiel bolo od začiatku roku spolu zaregistrovaných len 1 545. Ich podiel na celkových registráciách kategórie M1 je iba 2,63 percenta. Týmto stavom podľa ZAP patrí Slovensko k najhorším krajinám v Európskej únii (EÚ).

A teraz sa pozrime na konkrétne čísla. Najprv porovnajme predaj v mesiacoch august a september – tu prišlo v rebríčku k menšiemu zemetraseniu. Keďže Škoda je postihnutná čipovou krízou pomerne výrazne a týka sa to hlavne Octavie, tá na trhu chýba a pokračuje v prepade. V septembri vypadla z prvej desiatky najpredávanejších áut na Slovensku, umiestnila sa až na 12. mieste. Takmer sme mali aj nového lídra – Kiu Ceed delili v septembri od prvej Fabie len dve predané autá.

najpredávanejšie, Duster Čítajte viac Králi strednej triedy: Pozrite si 10 najpredávanejších áut na svete

Naopak – Toyota má po dlhom čase v rebríčku 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku až troch zástupcov. K RAV4 a Corolle, ktorým sa darí prakticky od začiatku tohto roku, sa pridal aj malý Yaris, v septembri mu patrilo 14. miesto. Troch zástupcov má v septembri aj Hyundai. K modelom i30 a Tucson, ktoré stabilne patria do najsilnejšej desiatky sa pridala aj Kona, ktorej patrilo v septembri 15. miesto.

Skokanom mesiac je v prvej 15-ke VW T-Cross. Ten sa v auguste umiestnil na 8. mieste, v septembri už bol štvrtým najpredávanejším autom na Slovensku. V rebríčku opäť stúpa aj Golf, ktorý sa posunul z 11. na 8. miesto.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #Zväz automobilového priemyslu
Články podľa značiek