Briti zakázali šoférom ‘chytať‘ mobil pri šoférovaní. Pokuty sú veľké

Zákaz sprísňuje pravidlá a Briti na semaforoch, v zápchach a ani v drive-inoch nemôžu mobilom fotografovať, rolovať v zozname skladieb a ani nakrúcať video. Šoférovi stačí vziať mobil do ruky a hrozí mu pokuta 200 libier.

29.11.2021 18:00
mobil, auto, telefonovanie za volantom
Od januára 2022 nebude môcť vodič mobilný telefón počas jazdy ani len chytiť do ruky. (Ilustračné foto)
debata (7)

Vo Veľkej Británii je už v súčasnosti – tak ako vo väčšine iných krajín – zakázané posielať textové správy alebo telefonovať (s výnimkou núdzovej situácie) ak vodič drží telefón počas jazdy v ruke. Od januára budúceho roku sa pravidlá ešte viac sprísnia a explicitne zakážu vodičom používať telefóny na fotografovanie alebo natáčanie videí, rolovanie v zoznamoch skladieb alebo hranie hier.

Tento zákaz sa vzťahuje aj na čakanie v kolónach, v rade pred drive-in, alebo pred semaformi. Kvôli nemu sa dokonca v britskej legislatíve spresnilo spojenie „vedenie motorového vozidla“ tak, aby z neho jednoznačne vyplývalo, že pod tento termín spadajú aj situácie, keď auto stojí – napríklad pred semaformi, alebo v zápche.

To znamená, že každý šofér, ktorý bude pristihnutý pri používaní smartfónu počas jazdy tak, že ho bude držať v ruke, môže dostať pokutu vo výške 200 libier (takmer 240 eur) a pribudne mu 6 „trestných bodov“. To je pomerne prísne, pretože ak dosiahnete limit 12 bodov, môžete prísť o vodičské oprávnenie až na tri roky. Body vám pritom – v závislosti od závažnosti priestupku – exspirujú po 4 až 11 rokoch od spáchania „obodovaného“ priestupku.

Nemecká polícia - nové BMW Čítajte viac Nemci drasticky zvýšili pokuty. Niektoré až päťnásobne!

Vodiči budú môcť od januára 2022 počas jazdy naďalej používať svoj smartfón aj v úlohe navigácie, avšak iba v „hands-free“ režime, teda upevnený v stojane. Aj v tomto prípade im však hrozí pokuta, ak v dôsledku jeho obsluhy stratia nad automobilom kontrolu, respektíve nebudú venovať jazde dostatočnú pozornosť.

Z úplného zákazu používať smartfón počas jazdy pomocou rúk bude pre vodiča existovať výnimka – stanú sa ňou bezkontaktné platby mobilom pokiaľ auto stojí. Pôjde napríklad o platby za mýto, alebo v drive-in reštaurácii. Takto bude možné zaplatiť iba priamo za poskytovanú službu, iné mobilné platby vykonávať z auta nebude môcť. Toto sprísnenie pravidiel pri používaní mobilných telefónov vodičmi začne platiť od januára 2022 a v prieskume ho podporilo až 81 percent Britov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pokuty za dopravné priestupky #pokuty pre vodičov #používanie mobilu za volantom
Články podľa značiek