VIDEO: Pozrite si neuveriteľný priehľadný šesťvalec z nového Nissanu Z

Priehľadný 400-koňový šesťvalec s pohyblivými súčasťami, vytvorenými zo živice vyzerá skôr ako umelecké dielo.

31.05.2023 16:00
Nissan Z Foto: ,
Šesťvalec s výkonom 400 koní zo živice pripomína skôr umelecké dielo.
debata

Nový Nissan Z vo svojej siedmej generácii poteší hlavne puristov, ktorí hľadajú výkonný, dobre ovládateľný a dizajnovo originálny roadster. Pod prednou kapotou pracuje trojlitrový dvakrát preplňovaný vidlicový šesťvalec s výkonom 298 kW (400 k) a krútiacim momentom 475 Nm. Na výber sú dve prevodovky, a to šesťstupňová manuálna a deväťstupňová automatická. Obe prenášajú výkon motora na zadnú nápravu.

Práve tento unikátny motor inžinieri Nissanu, špecializujúci sa na výrobu prototypov vyrobili z priehľadného bloku čírej živice. Vnútorné komponenty motora potom nechali pochrómovať alebo nalakovať, aby bol dobre vidieť ich pohyb.

A výsledkom je niečo, čo pripomína skôr umelecké dielo. Koniec-koncov, posúďte sami na nižšie zverejnenom videu. Krásne na ňom vidno pohyb piestov, ventilov, vačiek, kľukového hriadeľa, rozvodov a nechýba ani detail turba.

Žiaľ, Nissan Z do Európy nedorazil. Emisné limity sú preň príliš prísne. Jeho hlavným trhom sú Spojené štáty americké a aj tam vraj jeho dodávky viaznu.

Nissan Z
Nissan Z
+6Nissan Z
Nissan Z
Nissan Z
+6Nissan Z
debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan Z #priehľadný motor #VR30DDTT
Články podľa značiek