TÜV Report: Hľadáte čo najlacnejšiu použiteľnú ‘jazdenku‘? Skúste týchto osem

Hľadáte cenovo dostupné a relatívne spoľahlivé auto za pár stoviek eur? Skúste sa v ponuke autobazárov pozrieť po nasledujúcich 8 modeloch.

07.06.2023 06:00
Autobazár Foto:
Aj medzi autami s cenou pod tisíc eur možno nájsť niekoľko spoľahlivých, ktoré vám pri troche šťastia budú slúžiť ešte roky.
debata (2)

Aj keď ceny jazdených áut konečne prestali strmo rásť a pomaly stagnujú, stále sa držia na takej úrovni, že mnoho ľudí zvažuje každé euro. A dôležité pri rozhodovaní sa o výbere dostupného jazdeného auta nie je len jeho nadobúdacia cena, ale aj to, či nekupujete „mačku vo vreci“. Teda či si nezvolíte auto, ktoré je síce lacné, no tak poruchové, že sa vám kvôli častým opravám niekoľkonásobne predraží.

Video

Pokiaľ ide o mieru spoľahlivosti jazdených áut, jedným z najrešpekto­vanejších zdrojov, ktoré ich hodnotia, je nemecký TÜV Report. Cenený je najmä kvôli objektivite, pretože hodnotenie nevychádza zo subjektívnych dojmov pár odborníkov, ale sú pri ňom zohľadňované dáta z miliónov áut, ktoré v priebehu roka prejdú nemeckými stanicami technickej kontroly. Pri nich sa mnohé závady odhalia a objektívne aj zaevidujú. Rebríček sa potom zostaví výlučne z miery evidovanej poruchovosti kontrolovaných áut, nevstupuje do neho žiadny iný faktor. Preto má aj silnú výpovednú hodnotu. A niekedy to nie je veľmi príjemné čítanie.

Kolegovia z českého magazínu Autorevue.cz tieto dáta využili na zaujímavý experiment. Pozreli sa na spoľahlivosť tých cenovo najdostupnejších jazdených áut. Zvolili si ako hornú hranicu 50 000 českých korún (v prepočte necelých 2 200 eur) a „prelustrovali“ ponuku áut v tejto kategórii, dostupné modely potom „prehnali“ štatistikami spoľahlivosti TÜV Report. Vybrali osem, ktoré z toho vyšli najlepšie a pri ktorých je najvyššia pravdepodobnosť, že aj keď ich kúpite doslova za pár eur, budú ešte pár rokov použiteľné a nebudú pritom viac času stáť v servise, než na parkovisku pred vašim domom.

V našom výbere je osem ultralacných áut s orientačnou cenou do 2000 eur (v texte uvádzame najnižšie ceny, za aké sa v bazároch objavujú, takže v „našom“ limite do dvetisíc eur je veľká šanca, že nájdete naozaj slušné auto). Uvádzame aj s popis možných problémov, s ktorými sa môžete pri nich stretnúť. Všetky v rámci možností patria podľa TÜV Report v rámci svojej kategórie k tým spoľahlivejším.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lacné autá #jazdené autá #ojazdené autá #TÜV Report
Články podľa značiek