Zakladateľa spoločnosti Nikola už odsúdili za podvod. Teraz sa snaží vyhnúť väzeniu

Zakladateľa startupu Nikola, vyrábajúceho elektrokamióny súdia za veľký podvod na investoroch. Výšku trestu sa dozvieme už o pár dní.

20.11.2023 16:00
20220323 NIKOLA TRE HERO 3117 2-1 Foto:
Elektrický kamión Nikola Tre
debata

Nikola patril k najnádejnejším startupom a ešte pred pár rokmi bol doslova „obletovaný“ investormi. Sľuboval totiž elektrický kamión s výnimočným dojazdom ešte pred Teslou. A spoločnosť ho aj ukázala a vydávala vyhlásenia, nasvedčujúce tomu, že kamión je hotový a bezproblémový.

Ibaže to vôbec nebola pravda. Zakladateľ spoločnosti Trevor Milton investorov klamal a kamión Nikola predstavoval s technológiami, ktoré v ňom neboli, resp. neboli funkčné. A ako sa hovorí, tak dlho sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije. Takmer presne pred rokom ho americký súd uznal vinným z viacerých podvodov a úmyselného klamania investorov o technologickom pokroku vývoja elektrického kamiónu Nikola One. Okrem iného tvrdil, že jeho spoločnosť vyvinula revolučné batérie, ktoré však v skutočnosti kúpil od tretej strany. Taktiež vraj opakovane zavádzal o technickom pokroku vývoja kamiónu a prezentoval ho ako funkčný v čase, keď nebol schopný samostatnej jazdy. Teraz sa rozhoduje o výške trestu, tá by mala byť zverejnená koncom tohto mesiaca.

Miltonovi obhajcovia tvrdia, že klamal neúmyselne a bez zámeru poškodiť investorov a niektoré prehnané tvrdenia nie sú ani klamstvom, ale vyplývajú skôr z Miltonovho veľkého vrodeného optimizmu a dôvery v technológiu, ktorú vyvíjal. Navyše sa stará o chorú manželku, takže optimálny trest by bol 9 až 18 mesiacov podmienečne. V skutočnosti mu však hrozí na základe preukázaných previnení a podvodov 17 až 22 rokov „natvrdo“. Uvidíme napokon, s čím príde 28 novembra sudca.

Elektrické kamióny Nikola v lete horeli doslova...
Nikola Elektrické kamióny Nikola v lete horeli doslova "jeden po druhom".

Medzitým spoločnosť Nikola časť dlhov uhradila a kamión, o ktorom mnohí ani nedúfali, že príde do výroby, sa skutočne začal predávať. Potom však prišla ďalšia pohroma, ktorá zrejme spolu s odsúdením jej zakladateľa jeden z kedysi najoceňovanejších startupov položí na kolená. Len pre zaujímavosť – trhová hodnota spoločnosti Nikola bola v júni 2020 vyše 30 miliárd dolárov. Aktuálne tesne presahuje jednu miliardu.

Koncom augusta musela spoločnosť oznámiť, že sťahuje z trhu všetky batériou poháňané elektrické nákladné vozidlá, ktoré doteraz dodala (išlo o 209 kamiónov), a pozastavuje ich ďalší predaj po tom, ako vyšetrovanie ukázalo, že príčinou nedávnych požiarov sú ich batérie.

Video: Štart rakety? Nie, to iba horela elektrická kolobežka

Spoločnosť si množstvo požiarov nevedela vysvetliť, dokonca mala vážne podozrenie na „záškodnícku činnosť“ neznámeho páchateľa. Názor však zmenila, keď priamo v jej sídle začal opätovne horieť jeden z už vyšetrených a preskúmaných kamiónov, ktorý tam bol odstavený na pozorovanie. Následne sa k problému postavila čelom a oficiálne sa vyjadrila, že „je nepravdepodobné, že by incident spôsobilo zámerné poškodenie alebo iné vonkajšie faktory,“ a doplnila, že vyvíja maximálne úsilie o nápravu.

Spoločnosť Nikola sa už niekoľkokrát nachádzala na hranici krachu a posledné požiare jej elektrických kamiónov môžu byť pre ňu likvidačné. Aktuálne po odsúdení jej zakladateľa jej analytici dávajú len malé šance, že problémy ustojí. Vyzerá to zatiaľ tak, že spľasne ďalšia startupová elektrická megabublina a spoločnosť Nikola sa pravdepodobne stane súčasťou histórie. Ale nechceme byť zlými prorokmi, pretože ekonomické výsledky spoločnosti po treťom kvartáli prekvapujúco vôbec neboli zlé a u množstva klientov si napriek všetkému stále dokázala udržať dôveru (a objednávky).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrický kamión #Nikola #Trevor Milton #elektrický startup
Články podľa značiek