Najlacnejší Duster: Pozrite sa ako vyzerá a koľko stojí v Nemecku

Nový Duster začína v Nemecku tesne pod hranicou 19-tisíc eur. Na výber je v základe len jeden motor a jedna farba.

18.03.2024 18:00
Nová Dacia Duster Foto:
Takto vyzerá najlacnejší Duster v Nemecku.
debata (2)

Dacia v uplynulom roku doslova „prevalcovala“ západoeurópske trhy. Mimoriadne sa darilo najmä Sanderu, ktoré sa za uplynulý rok stalo druhým najpredávanejším autom v Európe. Veľmi dobre sa však predávali aj Duster a Jogger.

Duster tento rok prichádza na trh kompletne vynovený a treba povedať, že vyzerá vynikajúco. Slovenskú cenu zatiaľ ešte nepoznáme, no na niektorých trhoch sa už predáva a ceny sú známe. Ako prví zverejnili európsku cenu nového Dusteru už začiatkom roku Francúzi. Na ich trhu bude auto začínať vo výbave Essential na pomerne sebavedomo nastavenej cene 19 960 eur.

V druhej najnižšej výbave Expression bude stáť Duster vo Francúzsku 21 600 eur, za najlacnejšiu štvorkolku dáte 23 400 eur a základný plug-in hybrid bude stáť 26 600 eur. S top motorizáciami vo výbavách Extreme a Journey cena Dusteru prekročí hranicu 28-tisíc eur. Tým pádom sa vo Francúzsku dostane Duster do rovnakej cenovej hladiny ako o niečo menšie crossovery Hyundai Bayon, Kia Stonic alebo Renault Captur.

Interiér nového Dusteru v základnej výbave. Foto: Dacia
Nová Dacia Duster Interiér nového Dusteru v základnej výbave.

Na iných trhoch však základ bude o niečo lacnejší. Ceny nového Dusteru už zverejnili aj Nemci. Ak sa pozrieme do konfigurátora, tak základ, respektíve výbava Essential bude stáť 18 990 eur. Na výber bude pritom jediný motor Eco G-100 s pohonom na benzín/LPG a 6-stupňovým manuálom, čo platí aj pre druhý najnižší stupeň výbavy Expression. Širšej ponuky motorov sa Nemci dočkajú len v dvoch najsilnejších verziách Extreme a Journey.

Takto vyzerá najlacnejší Duster v Nemecku.
Takto vyzerá najlacnejší Duster v Nemecku.
+8Takto vyzerá najlacnejší Duster v Nemecku.

My sa však vráťme k základu. Ak ho chcete za najnižšiu cenu, okrem motoru si nemožno vybrať ani farbu – bude biely. Dostupný je aj v zelenej Safari a šedej Dolomite, avšak za príplatok 550, resp. 650 eur. V základe je však pomerne slušná výbava – elektricky nastaviteľné vonkajšie zrkadlá, lyžiny, dvjosovo nastaviteľný volant, manuálna klimatizácia, zadné parkovacie senzory, denné LED svetlá, automatické prepínanie denných a diaľkových svetiel, 3,5-palcový displej palubného počítača, multimediálny systém Media Control etc. Obutý bude na 16-palcových oceľových kolesách. (Na fotografiách v galérii je Duster práve v tejto základnej výbave.)

Predpokladáme, že cena na Slovensku bude bližšia skôr ten nemeckej, než francúzskej. Avšak lacný nový Duster už nebude. Dlhoročná základná cena Dusteru 9 990 eur je už dávno minulosťou, no najlacnejší Duster (90 TCe 67 kW) ste ešte začiatkom roku 2022 vedeli kúpiť v úplnom základe za 11 190 eur. Po ukončení uvádzacej ponuky stúpla jeho cena na 13 490 eur , v auguste 2022 už po „vizuálnom facelifte“ bola 14 290 eur, v uplynulom roku sa zvýšila na 15 790 eur. Toľko stojí v základe Duster aj v súčasnosti. My odhadujeme, že nový Duster bude v základe stáť na Slovensku približne 18-tisíc eur, no na oficiálnu cenu si ešte musíme počkať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia Duster #lacné SUV #cenovo dostupné SUV
Články podľa značiek