Mercedes-Benz: Elektrická trieda G sa nebude volať EQG. Zasiahne to ďalšie modely?

Nová generácia elektromobilov zo Stuttgartu používa označenie, kde na začiatku nájdeme písmená EQ. Pre chystanú elektrickú triedu G to však platiť nebude. Hoci koncept z roku 2021 prezentovala automobilka práve ako EQG.

15.04.2024 14:00
debata (1)
Elektrický Mercedes-Benz triedy G bude mať v... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQG - testovacie prototypy 2023 Elektrický Mercedes-Benz triedy G bude mať v podstate tradičné označenie G 580. K názvu však pridá prívlastok „with EQ Technology”.

Elektrický Mercedes-Benz triedy G bude mať svetovú premiéru už 24. apríla v Pekingu. V podstate pôjde o klasické géčko, ktoré bolo nedávno modernizované, až na to, že v ňom nenájdeme spaľovací motor, ale rovno štyri elektromotory a obriu silikónovú batériu. Napokon, to všetko vieme od predstavenia konceptu EQG v roku 2021. Najväčším prekvapením je však skutočnosť, že novinka názov EQG neponesie. To napriek tomu, že ním disponovali aj prototypy predstavené len nedávno na januárovej výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Mercedes-Benz na poslednú chvíľu mení stratégiu.

Vďaka štyrom elektromotorom sa EQG dokáže... Foto: AUTOMEDIA
Mercedes-Benz EQG - testovacie prototypy 2023 Vďaka štyrom elektromotorom sa EQG dokáže otočiť na mieste. Podmienkou je klzký povrch.

Pozrite si G-manéver, ktorý elektrická trieda G predviedla v Las Vegas

Ako informuje britský Auto Express, so zaužívaným označením s písmenami EQ na začiatku a tretím písmenom označujúcim triedu sa elektrické géčko rozlúči. Namiesto toho pôjde o Mercedes-Benz G 580 s prívlastkom „with EQ Technology”. Automobilka zo Stuttgartu sa zjavne rozhodla, že elektrickú povahu novinky nechce zdôrazňovať tak okato ako pri ostatných elektromobiloch – od EQA, EQB cez EQC až po EQE a EQS. Otázkou ostáva, či tak urobí len pri géčku, ktoré je dlhoročnou a poriadne drsnou ikonou terénu, alebo v budúcnosti zmení nomenklatúru pre všetky elektromobily. Tie sa totiž stávajú prirodzenou súčasťou ponuky a postupne nahradia svojich spaľovacích predchodcov.

Mercedes-Benz EQG Concept - 2021
Mercedes-Benz EQG Concept - 2021
+12Mercedes-Benz EQG Concept - 2021

Pripomeňme, že Mercedes-Benz G 580 „with EQ Technology” bude mať namiesto rámového podvozka čisto elektrickú platformu. Zachová si však tuhú zadnú nápravu. Nová generácia silikónovej batérie by mala mať energetickú hustotu vyššiu o 20 až 40 %, čo znamená, že v G 580 by mohol mať akumulátor kapacitu okolo 130 kWh. Iste to prospeje dojazdu. Najväčšou vychytávkou je však schopnosť otáčať sa okolo vlastnej osi práve vďaka použitiu štyroch elektromotorov – samostatného pre každé koleso. Takzvaný „G-manéver“ sa potom dosiahne opačnou rotáciou kolies na pravej a ľavej strane vozidla. Výkon novinky sa odhaduje na 430 kW. Viac sa dozvieme 24. apríla v Pekingu.

Mercedes-Benz G - 2025 Čítajte viac Mercedes-Benz G: Terénna ikona je po modernizácii. DNA jej ostáva

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz G #Mercedes-Benz EQG
Články podľa značiek