Toto je 10 najpredávanejších ‘jazdeniek‘ na Slovensku, v Česku a Poľsku

Zatiaľ čo na Slovensku a v Česku sa kupujú prakticky rovnaké jazdené autá a dominuje Škoda, Poliaci viac uprednostňujú značky Renault a Opel. Kráľom jazdeniek je tam Focus.

23.04.2024 06:00
AAA, PR, nepouzivat
Zatiaľ čo medzi jazdenkami na Slovensku a v Česku sú populárne hlavne Škody, V Poľsku je to Focus a Renaulty.
debata (3)

Spoločnosť Aures Holdings, prevádzkovateľ siete AAA Auto a Mototechna, Auto Diskont a Driverama najväčší obchodník s ojazdenými a zánovnými vozidlami v strednej Európe, za prvé tri mesiace tohto roku predala 26 000 vozidiel, čo je 11-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu roku 2023.

Významnejšie sa konečne rozbehol aj predaj čistých batériových elektromobilov (BEV). V roku 2023 boli už 3 percentá (6 640) všetkých nových predaných vozidiel čisto batériových, medziročne je to nárast o 70 %. Z pohľadu značiek sú bestsellerom v rámci ojazdených elektromobilov značky Tesla (22 %), BMW (17 %) a VW (14 %). Pokiaľ ide o konkrétne modely, tak medzi „jazdenkami“ dominujú dva BMW i3 (podiel 15 percent) a Tesla Model 3 (13,5 percenta). Na treťom mieste sa umiestnila Škoda eCitigo (8,6 %).

Ak sa pozrieme na konkrétne modely bez rozdielu pohonu, tak zistíme, že Česi a Slováci majú stále veľmi podobný vkus. Nielenže na stupňoch víťazov v oboch krajinách sú rovnaké modely, ale aj v identickom poradí – Škoda Octavia, Škoda Fabia a VW Passat. Okrem toho v prvej desiatke je v oboch krajinách až 9 modelov rovnakých. Jediným rozdielom je, že zatiaľ čo Česi viac uprednostňujú Škodu Rapid, u SLovákov sa vúčším sympatiám teší jazdený Opel Astra.

V Poľsku je to s predajom jazdených áut pomerne odlišné. Suverénne najpredávanejšou „jazdenkou“ je tam Opel Astra, za ním nasledujú Ford Focus a Škoda Octavia. Do top 10 sa tam dostali doonca dva Ople – Astru dopĺňa Insignia a taktiež sa tam, na rozdiel od Česka a Slovenska, nachádzajú aj dva jazdené renaulty – Megane a Clio. Viac ukazuje nižšie uvedený rebríček:

Najpredávanejšie jazdené vozidlá za prvý štvrťrok 2024 *

Česká republika Poľsko Slovensko
1. Škoda Octavia Opel Astra Škoda Octavia
2. Škoda Fabia Ford Focus Škoda Fabia
3. VW Passat Škoda Octavia VW Passat
4. Škoda Superb VW Golf VW Golf
5. Hyundai i30 Kia Sportage Škoda Superb
6. VW Golf Škoda Fabia Kia Ceed
7. Ford Focus Opel Insignia Kia Sportage
8. Kia Ceed Renault Megane Hyundai i30
9. Škoda Rapid VW Passat Opel Astra
10. Kia Sportage Renault Clio Ford Focus

*v sieti AAA AUTO a Mototechna

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #AAA auto
Články podľa značiek