Toyota celosvetovo zastavuje dodávky 10 modelov pre problémy s motormi

Najväčšia automobilka sveta globálne pozastavuje dodávky až 10 modelov, vrátane Hiluxu, Land Cruiseru, Hiace a Lexusu LX 500D.

29.01.2024 14:00
Toyota-Land-Cruiser-061-scaled Foto:
Toyota má problémy s certifikáciou naftových motorov, týkajú sa aj modelu Land Cruiser.
debata (6)

Len nedávno sme písali o škandále sesterskej firmy Toyoty – Daihatsu. Táto veľká automobilka s ročným predajom na úrovni milión áut musela celosvetovo pozastaviť dodávky všetkých svojich modelov, pretože sa zistilo, že pri certifikačných a nárazových testoch boli použité iné komponenty, než v sériových autách. V tomto prípade sa hovorí nie o chybe, ale o vedomej manipulácii testov.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Veľmi podobný problém má aktuálne aj samotná Toyota, ktorá musela celosvetovo pozastaviť dodávky 10 modelov, vrátane takých bestsellerov a ikonických áut, ako sú pikap Hilux alebo veľké SUV Land Cruiser. Informujú o tom noviny Japan Times. Boli totiž pri nich boli zistené nezrovnalosti počas certifikačných testov pre dieselové motory vyvinuté jej dcérskou spoločnosťou Toyota Industries. Zistil to špeciálny vyšetrovací výbor. Okrem vyššie uvedených modelov sa problém týka napríklad aj dodávky Hiace, SUV Fortuner, MPV Innova a aj Lexusu LX 500D.

Spoločnosť potvrdila, že dotknuté motory a vozidlá síce spĺňajú výkonové normy, no vyšetrovanie zistilo, že elektronické riadiace jednotky používané počas testovania výkonu sa líšili od tých, ktoré sa používali v sériovej výrobe.

daihatsu Čítajte viac Toyota zachraňuje Daihatsu. To muselo škandalózne zastaviť predaj

Japonská automobilka vyhlásila, že počas vyšetrovania poskytla maximálnu súčinnosť úradom a ak to bude potrebné, je pripravená všetky certifikačné testy previesť pod dohľadom nanovo. „Chýbala komunikácia s Toyotou Motor a nedostatočná koordinácia testovacích procesov, ktoré sa mali dodržiavať,“ povedal na tlačovej konferencii prezident Toyota Industries Koiči Ito. Japonské ministerstvo dopravy vykoná vyšetrovanie priamo v závode Hekinan, patriacom spoločnosti Toyota Industries.

Zaujímavé je, že vyšetrovanie sa pôvodne zameralo na certifikačné predpisy týkajúce sa emisií motorov vysokozdvižných vozíkov a stavebných strojov, pri ktorých bolo zistené pochybenie ešte skôr.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Land Cruiser #zastavenie dodávok #certifikácia motorov
Články podľa značiek