V Lotyšsku začnú konfiškovať autá s ruskými ŠPZ

Lotyši môžu zhabať autá s ruskými ŠPZ. Následne by ich chceli posielať darom na Ukrajinu.

16.02.2024 16:00
rusko Foto:
V Lotyšsku už nesmú jazdiť autá s ruskými ŠPZ.
debata (27)

Minulý rok v septembri sme písali o tom, že pobaltské krajiny, teda Litva, Lotyšsko a Estónsko zakázali na svoje územie vjazd áut s ruskými poznávacími značkami. Teraz Lotyšsko zašlo ešte ďalej. Na jeho území totiž tento týždeň začali platiť zmeny a doplnenia zákona o cestnej premávke, podľa ktorých je zakázaná premávka áut s ruskými poznávacími značkami. Úrady takéto autá budú môcť skonfiškovať.

Nie je to „blesk z čistého neba“. Vláda o tomto kroku informovala s predstihom a do 14. februára boli lotyšskí majitelia takýchto vozidiel povinní získať buď miestnu registráciu alebo takéto autá vyviezť mimo územie krajiny. Za neoprávnené používanie vozidla s ruskou ŠPZ, ktoré nie je registrované v Lotyšsku, v cestnej premávke môže byť uložená aj pokuta od 750 do 2000 eur (v Lotyšsku sa platí eurom), uviedol minulý týždeň lotyšský minister vnútra Ryhards Kozlovskis.

Poznávacia značka - Rusko Čítajte viac Rusi si už v Litve, Lotyšsku a Estónsku nezajazdia. Kremeľ zúri a hovorí o pľuvancoch

Výnimku budú mať diplomatické autá a osoby, ktoré cez Lotyšsko len tranzitujú a nezostanú na jeho území dlhšie ako jeden deň. Tranzit cez Lotyšsko však musí majiteľ auta vopred nahlásiť na oficiálnej stránke. Kozlovskis dodal, že v súvislosti s platnosťou zmien polícia neplánuje špeciálne razie, ale určite bude konať, keď zaznamená vozidlo s ruskou ŠPZ v premávke.

Ako informoval spravodajský web Delfi, zhabané autá môžu byť odovzdané Ukrajine ako gesto solidarity. Zmeny a doplnenia zákona o cestnej premávke v Lotyšsku boli prijaté v novembri minulého roka.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #Ukrajina #zhabanie auta #ruské EČV
Články podľa značiek