Nemci odmietli rozšírenie gigafactory Tesly pri Berlíne. Tesla na ňom trvá

Obyvatelia nemeckej obce Grünheide sa boja rozširovania gigafabriky Tesly, veľká väčšina hlasujúcich sa v nezáväznom referende vyslovila proti.

22.02.2024 12:00
gigafactory berlin Foto:
Gigafactory v Grünheide by sa mala výrazne rozšíriť, obyvateľom prekáža plánovaný výrub lesa.
debata (4)

Obyvatelia obce Grünheide pri Berlíne odmietli plány amerického výrobcu elektromobilov Tesla na rozšírenie jeho továrne. V prieskume sa vyjadrilo proti 3499 obyvateľov a 882 hlasovalo za, zúčastnilo sa ho vyše 70 percent obyvaterľov, oznámilo tento týždeň miestne zastupiteľstvo. Hlasovanie v rámci prieskumu medzi občanmi nie je záväzné, považuje sa však za dôležitý signál. O pláne rozvoja musí definitívne rozhodnúť miestne zastupiteľstvo.

Tesla napriek tomu zotrváva pri svojich plánoch na rozšírenie továrneaj po zamietavom hlasovaní tamojších obyvateľov. „Uznávame, že obyvatelia Grünheide majú v súvislosti s plánovaným rozšírením závodu obavy,“ vyhlásila spoločnosť a zopakovala, že rozšírenie závodu považuje za veľký prínos pre obec. Ďalšie kroky chce koordinovať v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami na základe spätnej väzby, ktorú dostala v posledných týždňoch. Tesla zdôraznila, že cieľom rozvojového plánu je aj presunúť veľkú časť kamiónovej dopravy na železnicu.

Okrem existujúceho 300-hektárového areálu továrne chce Tesla na ďalších 170 hektároch vybudovať nákladnú železničnú stanicu, sklady a podnikovú materskú školu. Na tento účel sa má vyrúbať viac ako sto hektárov lesa.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #výroba elektromobilov #Gigafactory Berlín #Grünheide
Články podľa značiek