Google mapy pre autá sa opäť menia: ukážu stav batérie a zjednodušia plánovanie ciest

Google na veľtrhu CES 2024 oznámil novú funkciu pre vodičov elektromobilov, Mapy Google budú sledovať a zobrazovať stav batérie v reálnom čase.

22.01.2024 12:00
Android-Auto-EV-charging Foto:
Google vylepšil svoje Mapy pre auto.
debata (2)

Nová funkcia je dostupná v elektromobiloch so systémom Android Auto, ktorý funguje na pripojenom telefóne používateľa a bezdrôtovo komunikuje s infotainmentom automobilu. Odtiaľ Android Auto zdieľa informácie o batérii v reálnom čase s Mapami Google, vysvetlil v blogu Guemmy Kim, zodpovedný za vývoj systému Android Auto.

Android Auto obchádza akúkoľvek používanú navigáciu v aute a namiesto toho zobrazuje Mapy Google. Keď si vodič elektromobilu v Mapách Google nastaví cieľ, nová funkcia mu poskytne odhadovanú úroveň nabitia batérie, navrhne zastávky pre nabíjanie na trase, informuje ho, ako dlho bude nabíjanie trvať v závislosti od vozidla a všetky tieto dáta upresňuje počas jazdy na základe reálneho stavu batérie.

Nová funkcia bude v najbližších mesiacoch dostupná pre Ford Mustang Mach-E a F-150 Lightning. Podľa spoločnosti Google budú čoskoro nasledovať aj ďalšie značky a modely elektrických áut.

Google tiež pridal nové možnosti plánovania výletov, prehliadač Chrome a aplikáciu Weather Channel do verzie Google, integrovanej priamo v autách. Integrovaný ekosystém Google je dostupný vo vozidlách s operačným systémom Android Automotive. Android Automotive OS vznikol na základe open source mobilného operačného systému Google, ktorý beží na Linuxe. Ten Google však upravil tak, aby bol aplikovateľný nielen v smartfónoch, ale aj v autách.

Spoločnosť uviedla, že už teraz môžu vodiči vozidiel so vstavaným Google posielať trasu, ktorú si naplánovali na smartfóne priamo cez Google Maps do svojho auta. Táto funkcia je dostupná nielen pre Android, ale aj pre iOS od Apple. Funguje nielen pre smartfóny so systémom Android ale dokonca aj pre iOS od Apple.

Google uviedol, že pridal aj prehliadač Chrome v beta verzii do modelov od Polestaru a Volva. V ďalších autách pribudne v priebehu tohto roku. Prehliadač bude integrovaný do ďalších vozidiel so vstavaným Google koncom tohto roka a bude prístupný, len ak vozidlo stojí zaparkované a v elektromobiloch aj počas ich nabíjania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #google maps #Android Auto #Android Automotive
Články podľa značiek