Polo R WRC: Vo Wolfsburgu sa rodí diabolsky rýchle Polo

V súvislosti s príchodom nového Pola už vo Wolfsburgu horúčkovito pracujú na novej najvýkonnejšej verzii R WRC. Bude mať neskutočných 190 kW a pohon oboch náprav.

07.02.2014 12:00
VW Polo R WRC Foto:
Nové Polo R WRC prekoná svojho predchodcu po všetkých stránkach. S novým dvojlitrom a štvorkolkou zvládne šprint na stovku pod šesť sekúnd. Zatiaľ má ale pôvodnú karosériu.
debata

Úspechy Volkswagenu v seriáli WRC sú dôvodom, prečo automobilka pracuje na novej verzii civilného Pola R WRC. To predošlé zotrie po všetkých stránkach. Využije totiž modifikovanú techniku poriadne nabrúseného Audi S1.

Zatiaľ existujú len dva prototypy. Do konca... Foto: Volkswagen
VW Polo R WRC Zatiaľ existujú len dva prototypy. Do konca roka by mal Volkswagen spustiť produkciu limitovanej série pre homologizačné potreby v seriáli WRC.

Štvorvalcový motor 2,0 TSI odvodený z novej generácie agregátov EA888 bude vyladený z pôvodných 165 až na 190 kW aj keď pri zachovaní pôvodného krútiaceho momentu 350 Nm. Sekundovať mu bude 7-stupňová dvojspojková prevodovka DSG. No to podstatné je najmä lepšia trakcia zabezpečená pohonom oboch náprav, tak ako v ostrom špeciále polo WRC. Systém využije medzinápravovú spojku Haldex piatej generácie.

Okrem semišového volantu a len mierne... Foto: Volkswagen
VW Polo R WRC Okrem semišového volantu a len mierne upravených sedadiel nič nenapovedá tomu, akú brutálnu silu skrýva Polo R WRC pod kapotou.

Dynamické parametre nie sú ešte oficiálne, ale Volkswagen sľubuje, že šprint na stovku zvládne nové Polo R WRC pod šesť sekúnd. To je v porovnaní s predošlou generáciou, ktorá sa mohla spoľahnúť len na pohon predných kolies, výrazné zlepšenie. Pôvodné Polo R WRC totiž potrebovalo k akcelerácii na rýchlosť 100 km/h až 6,4 sekundy.

Vo Wolfsburgu síce zatiaľ existujú len dva prototypy, no vzhľadom na ambície VW v rely niet pochybností o vzniku limitovanej série. Stať by sa tak mohlo ešte tento rok.

VW Polo R WRC
VW Polo R WRC
+6VW Polo R WRC

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW Polo #Polo R WRC #4Motion
Články podľa značiek