Toyota C-HR: Facelift prináša výkonnejší hybrid aj viac konektivity a bezpečnosti

Extravagantný kompaktný crossover Toyoty prešiel len po troch rokoch výroby modernizáciou. A tá ide vysoko nad toho, čomu bežne hovoríme facelift. Vynovená C-HR prináša druhý hybridný pohon s motorom 2,0 Dynamic Force, lepší podvozok, ale napríklad aj aktualizácie mapových dát na diaľku.

22.11.2019 06:00
debata (1)
Toyota C-HR si aj po modernizácii ponechala... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Toyota C-HR si aj po modernizácii ponechala expresívne línie, no v detailoch je precíznejšia. Vidieť to na homogénnejšom tvare nárazníka či novej grafike svetiel. Mimochodom, s adaptívnou technológiou.

Toyota prišla so svojím kompaktným crossoverom C-HR o čosi neskôr než konkurencia. Ale to, čo nasledovalo, bola doslova smršť. Extravagantný model, ktorý pôsobil pri príchode na trh v roku 2016 takmer ako koncept z autosalónu, zaznamenal raketové registrácie. V roku 2017 putovalo k európskym zákazníkom približne 120 000 a vlani viac ako 131 000 kusov. C-HR si tak privlastnila 10-percentný podiel vo svojom segmente. A v tomto roku to má navyše našliapnuté na nový rekord. Čo je ale mimoriadne zaujímavé, až takmer 80 % všetkých predaných C-HR bolo vybavených hybridným pohonom. A teraz k nemu pribudne výkonnejší variant s motorom 2,0 Dynamic Force, známym z novej Corolly. Modernizácia sa teda neobmedzila len na dizajnové retuše. No aj tie tu sú.

Z profilu zaujmú nové disky kolies, ale aj nová... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Z profilu zaujmú nové disky kolies, ale aj nová farba laku Celestite Gray.

V modelovom roku 2020 si síce C-HR zachovalo expresívne tvary kupé so zamaskovanými zadnými kľučkami, ale v detailoch je jemnejšie. Vidieť to napríklad na prednom lakovanom spojleri, homogénnejšom tvare sacích otvorov prednej masky aj novej grafike svetiel. Tie smerové sa presťahovali priamo do modulov reflektorov a hmlové zasa našli nové miesto vo vertikálnych vložkách predného nárazníka. Nový je aj dizajn diskov kolies a grafika zadných svetiel prepojených čiernou lesklou odtrhovou hranou. V ponuke farieb pribudol sivý odtieň Celestite Gray a tiež nový červený a oranžový lak. Zákazníci majú naďalej možnosť voliť dvojfarebnú karosériu s kontrastnou čiernou strechou.

Zadné svetlá spája odteraz lesklá odtrhová... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Zadné svetlá spája odteraz lesklá odtrhová hrana. Naďalej sú v ponuke dvojfarebné verzie s kontrastnou čiernou strechou.

Zmenám neunikol ani interiér. Používa kvalitnejšie materiály, napríklad jemnejšie povrchy ovládačov, mäkké výplne dverí a kosoštvorcové vzory. Dopriať si môžete novú 800-wattovú audiosústavu JBL s deviatimi reproduktormi. Multimediálne rozhranie Toyota Touch s 8-palcovým monitorom ponúka lepšiu konektivitu a jednoduchšie ovládanie, napríklad aj vďaka novým mechanickým prvkom – klasickým tlačidlám a otočnému ovládaču nastavenia hlasitosti. Platformy Apple CarPlay a Android Auto zabezpečujú kompatibilitu so smartfónmi. Úplnou novinkou sú aktualizácie máp na diaľku či služby aplikácie MyT, vďaka ktorej môžete zistiť polohu vozidla či naplánovať trasu ešte pred usadnutím za volant.

Interiér ťaží z kvalitnejších materiálov a... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Interiér ťaží z kvalitnejších materiálov a nového multimediálneho rozhrania Toyota Touch s pripojením na internet. To umožňuje napríklad online aktualizáciu mapových dát.

Asistenčné systémy balíka Toyota Safety Sense sú obohatené o pokročilé funkcie, napríklad adaptívne natáčacie diaľkové svetlá ASF, automatické brzdenie pri parkovacích manévroch, zabraňujúce kontaktu s inými vozidlami či monitoring premávky za vozidlom, opäť s aktívnym brzdením v prípade rizika. Samozrejmosťou je adaptívny tempomat, detekcia slepých uhlov zrkadiel alebo varovanie pred nedobrovoľným opustením jazdného prúdu. To najpodstatnejšie sa ale odohralo pod prednou kapotou. C-HR totiž prináša výkonnejšiu verziu hybridného pohonu. K pôvodnému 1,8 Hybrid pribudol systém 2,0 Hybrid Dynamic Force, ktorý sa už predstavil v novej generácii Corolly.

Batožinový priestor hybridných verzií je... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Batožinový priestor hybridných verzií je identický s verziou 1,2 T. Akumulátory sú totiž umiestnené pod zadnými sedadlami. Slabší hybrid navyše zamenil NiMH akumulátor za kompaktnejšiu li-ion batériu.

Výkonnejšia novinka kombinuje atmosférický 4-valec 2,0 Dynamic Force, pracujúci v Atkinsonovom cykle s rekordnou tepelnou účinnosťou 41 %. To je dokonca o percento viac, ako dosahuje motor v Priuse štvrtej generácie. Stojí za tým pokročilý systém riadenia spaľovania, ktoré prebieha vysokou rýchlosťou, a tiež extrémne vysoký kompresný pomer 14:1. O dodávku paliva sa stará priame aj nepriame vstrekovanie D-4S, známe napríklad z Lexusov. Motoru s výkonom 112 kW a krútiacim momentom 190 Nm asistuje 80 kW elektromotor s krútiacim momentom 202 Nm, spojený s motorom cez planétovú prevodovku. Systémový výkon ssa tým vyšplhal na 135 kW a 192 Nm. To je o 45 kW viac ako ponúka slabší systém. Takže stovku zvládne dvojlitrový hybrid za 8,2 sekundy, až o 2,8 sekundy rýchlejšie. Pritom spotreba paliva vzrástla len o 10 % na 5,3 litra na 100 km (WLTP). Veď čisto elektrický pohon dokáže CH-R využívať až do rýchlosti 120 km/h.

Úplne nový hybridný pohon 2,0 Hybrid Dynamic... Foto: Toyota
Toyota C-HR - 2020 Úplne nový hybridný pohon 2,0 Hybrid Dynamic Force ponúka výkon až 132 kw pri priemernej spotrebe len 5,3 litra benzínu.

Inovácia sa však týka aj systému 1,8 Hybrid. Ten totiž dostal kompaktnejšiu li-ion batériu, kým výkonnejší hybrid ostal verný klasickému NiMH akumulátoru. V oboch prípadoch sú batérie umiestnené pod zadným sedadlom, takže neobmedzujú batožinový priestor s objemom 377, respektíve 358 litrov. Treťou benzínovou ponukou je preplňovaný 4-valec 1,2 T (85 kW), pracujúci v Ottovom aj Atkinsonovom cykle. Kombinovaný môže byť s inteligentnou manuálnou 6-stupňovou prevodovkou s automatickým „medziplynom“ pri podraďovaní a redukciou otáčok pri radení smerom nahor. To zabezpečuje hladké a rýchle radenie. Druhou možnosťou je kontinuálna prevodovka CVT. A spolu s ňou aj možnosť pohonu 4×4.

Štvorkolka delí hnací moment pomocou elektro-magnetickej spojky medzi nápravy v pomere od 50 : 50 až po 100 : 0. V zákrutách putuje k zadným kolesám automaticky 10 % hnacej sily a spolu s vektorovaním krútiaceho momentu redukuje nedotáčavé tendencie. Technici zapracovali aj na znížení hluku a vibrácií v kabíne. Najvýkonnejšia verzia 2,0 Hybrid Dynamic Force dostala navyše nové tlmiče a odlišné komponenty zavesenia, čo sa prejavilo na vyššej stabilite, ale aj vyššom komforte. Vynovenú Toyotu C-HR už nájdete v slovenskom cenníku. Model je k dispozícii od 19 990 € pri benzínovej motorizácii a manuálnej prevodovke, pokiaľ sa rozhodnete pre hybridnú verziu s objemom motora 1,8 litra, cena začína na sume 23 590 €. Najvýkonnejšia verzia s objemom motora 2,0 štartuje na sume 27 590 €. Pri hybridnom pohone v oboch prípadoch však už v základe dostanete nielen slušnú výbavu ale aj automatickú prevodovku.

Technické údaje

Verzia 1,2 Turbo 1,2 Turbo 4×4 1,8 Hybrid 2,0 Hybrid D. Force
Počet valcov/ventilov 4/16 4/16 4/16 4/16
Výkon spaľ.motora (kW/ot.) 85/5 200 85/5 200 72/5 200 112/6 00
Krút. moment spaľ. motora (Nm/ot.) 185/1 500 185/1 500 142/3 600 190/5 200
Max. výkon el. motora (kW) 80
Max. výkon sústavy (kW) 90 135
Prevodovka 6M/CVT CVT CVT CVT
0 – 100 km/h (s) 10,9 11,4 11,0 8,2
Spotreba na 100 km (l) 6,1/6,1 6,7 3,8 (NEDC) 4,0 (NEDC)
Toyota C-HR - 2020
Toyota C-HR - 2020
+34Toyota C-HR - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #facelift #Toyota C-HR #Dynamic Force
Články podľa značiek