Seat Leon: Štvrtá generácia už klope na dvere. Bude digitálna aj hybridná

Po VW Golf a Škode Octavia prichádza na rad aj nová generácia ich španielskeho súrodenca. Využije platformu MQB Evo a prinesie výrazne športový dizajn. Seat tiež tvrdí, že nový Leon bude vôbec najbezpečnejším Seatom.

14.01.2020 18:00
debata
Prvá snímka Leonu štvrtej generácie zachytáva... Foto: Seat
Seat Leon - 2020 Prvá snímka Leonu štvrtej generácie zachytáva jeho zadnú časť. Podobne ako Tarraco dostane zadné svetlá prepojené svetelnou lištou. Tentoraz ale bez prerušenia. V ponuke ostane hatchback aj kombi ST.

Premiéra Leonu, ktorý je najpredávanejším modelom Seatu v histórii, je naplánovaná na 28. januára. Španielska značka na to upozorňuje prvou snímkou zadnej časti karosérie. Tá naznačuje, že Španieli opäť posilnia športový imidž Leonu. Ten sa napokon výbehovej tretej generácii, ktorá je na trhu od roku 2013, naozaj vyplatil. Šéfdizajnér značky Alejandro Mesonero-Romanos tvrdí, že nový Leon predvedie harmóniu evolúcie s revolúciou. Má mať plynulejšie línie, no zároveň výraznejšie modelované tvary.

„Náš tím navrhol nový Leon s odvahou a pri využití jednoduchosti ho obdaril energickým, odhodlaným vzhľadom. Jednoduchosť sa prejavuje v tom, že my v Seate veríme, že väčšina vecí sa dá vyjadriť niekoľkými líniami. Odhodlanosť a energickosť sú zasa atribúty, vďaka ktorým sú naše automobily rozoznateľné na prvý pohľad,“ vysvetľuje Mesonero-Romanos. Ako vidieť z prvého „teaseru“, zadné svetlá budú prepojené svetelnou lištou, podobne ako na SUV Tarraco, tentoraz však bez prerušenia.

Základom hatchbacku aj kombi ST bude nová platforma MQB Evo, ktorá už podopiera nový Golf aj Octaviu, teda súrodencov, ktorí boli predstavení v závere vlaňajšieho roka. To Leonu prinesie masívnu digitalizáciu a elektrifikáciu pohonných jednotiek. Pod kapotou môžeme očakávať mild-hybridné motory eTSI s objemom 1,0 a 1,5 litra vybavené 48 V elektrickou sústavou, ako aj nový diesel 2,0 TDI so systémom dvojstupňového vstrekovania prísady AdBlue (Twindosing). Doplnia ich verzie na stlačený zemný plyn (CNG) a plug-in hybrid.

Seat tiež tvrdí, že Leon štvrtej generácie bude najbezpečnejším Seatom. Niet preto pochybností, že novinka prinesie najnovšie asistenčné systémy vrátane vzájomnej komunikácie vozidiel Car2X. Viac sa však dozvieme až koncom januára, keď prebehne svetový statický debut. Leon bude opäť schádzať z montážnych liniek materského závodu v Martorelly. Pripomeňme, že Seat uviedol Leon na trh v roku 1998. Kým prvá a tretia generácia boli úspešné, tá druhá z rokov 2005 až 2012 s charakterom MPV si medzi zákazníkmi veľkú popularitu nevyslúžila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Leon
Články podľa značiek