Kia predstavuje revolučné monitorovanie slepých uhlov

Možno si myslíte, že na súčasných systémoch, ktoré nás upozorňujú na autá, ktoré nevidno v spätnom zrkadle, niet čo zlepšiť. Lenže Kia má iný názor. Monitoring slepých uhlov posúva ešte o kus ďalej. Predstaví ho v Sorente.

13.05.2020 16:00
debata (2)
Nové Sorento bude prvým autom na svete, ktoré... Foto: Kia
Kia - systém BVM 2020 Nové Sorento bude prvým autom na svete, ktoré bude varovať vodičov pred vozidlami v slepom uhle zrkadiel ich zobrazením priamo na virtuálnom prístrojovom paneli.

Autá sú čoraz viac nabité systémami, ktoré majú napraviť naše šoférske chyby, často vyplývajúce z nepozornosti. Tempomaty udržiavajú za nás bezpečný odstup a povolenú rýchlosť, rôzne ďalšie asistenty nás udržiavajú v jazdnom prúde, varujú pred prekážkami či za nás dokonca brzdia alebo parkujú. Priestor na zlepšenie tu však vždy je. Najnovšie to dokazuje Kia v novom Sorente. Zlepšila totiž starý známy systém monitorovania áut, ktoré sa nachádzajú v takzvanom slepom uhle spätných zrkadiel.

Základom systém Blind-Spot View Monitora budú... Foto: Kia
Kia - systém BVM 2020 Základom systém Blind-Spot View Monitora budú dve kamery integrované do spätných zrkadiel.

Nový bezpečnostný prvok s názvom Blind-Spot View Monitor (BVM) sa líši tým, že vodiča na míňajúce vozidlo upozorní nielen blikaním kontrolky, najčastejšie v spätnom zrkadle alebo v interiéri, ale vozidlo v nevhodnom uhle, ktoré vodič nemôže vidieť, zobrazí priamo na prístrojovom paneli. Ak ide o auto po vašej ľavej strane, zobrazí sa vľavo, ak je vpravo, uvidíte ho na pravej strane obrazovky. Systém sa aktivuje zapnutím smerového svetla, z čoho vozidlo usúdi, že vodič má zámer preradiť sa z jedného jazdného prúdu do druhého. A reaguje nielen na autá ale aj cyklistov.

Obraz pochádza z kamery inštalovanej do spätných zrkadiel. Paradoxne, kamery používalo na monitorovanie slepých uhlov už pred dobrou dekádou švédske Volvo, no výsledkom nebol v rizikovej situácii obraz, ale len varovanie svetelným signálom. Neskôr sa presadili namiesto kamier jednoduchšie a v zlom počasí spoľahlivejšie ultrazvukové senzory. V novom SUV Kia Sorento bude systém Blind-Spot View Monitor súčasťou príplatkového bezpečnostného paketu, spolu s kamerovým zobrazením blízkeho okolia vozidla a tiež asistentu pre automatické parkovanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia
Články podľa značiek