Porsche Taycan: Lepší šprint a dočasné príplatky. Už po roku!

Pri elektromobiloch si budeme musieť zvyknúť, že inovácie nám budú automobilky ponúkať takpovediac za pochodu. Platí to aj pre superelektromobil Taycan, ktorý prichádza s novými funkciami. Majitelia si ich budú môcť dokonca stiahnuť doma v garáži.

25.08.2020 10:00
debata (1)
Vynovený Taycan spoznáte z exteriéru len v... Foto: Porsche
Porsche Taycan - 2021 Vynovený Taycan spoznáte z exteriéru len v prípade, že má niektorú zo siedmich nových farieb karosérie. Podstatnejšie sú zmeny softvéru.

Éra, kedy ste si svoje vozidlo nakonfigurovali u dílera, a potom už nebolo možné nič doplniť alebo ubrať, sa končí. Automobilky vyrábajúce elektromobily nám dajú možnosť priplatiť si za nové funkcie aj po tom, čo máme auto už dávno v garáži. Je to pre ne nový biznis. Platí to aj o Porsche Taycan. Len po roku kariéry prichádza s inováciami, ktoré si vďaka on-line pripojeniu doplníte dodatočne. A to na zvolené obdobie alebo natrvalo.

Takto môžete získať Porsche Inntelligent Range Mangment, ktorý optimalizuje dojazd Taycanu a v blízkej budúcnosti aj aktívne riadenie Power Steering Plus, inteligentný tempomat InnoDrive alebo Lane Keep Assist, ktorý udržiava vozidlo v jazdnom prúde. Majitelia sa budú môcť rozhodnúť, či si funkciu objednajú na mesiac, alebo nastálo. Porsche im umožní zoznámiť sa s novými funkciami počas trojmesačnej bezplatnej testovacej prevádzky.

Porsche umožní majiteľom stiahnuť si za... Foto: Porsche
Porsche Taycan - 2021 Porsche umožní majiteľom stiahnuť si za príplatok niektoré nové funkcie asistenčných systémov.

Nie všetko sa však dá vybaviť cez internet. Inovovaný Taycan dostal napríklad palubnú nabíjačku s výkonom 22 kW, čo zdvojnásobuje rýchlosť domáceho nabíjania v porovnaní s predchádzajúcou nabíjačkou s výkonom 11 kW. Naopak, ak zastavíte pri supernabíjačkách, z ktorých niektoré dosahujú výkon až 350 kW, možno maximálny nabíjací výkon obmedziť zo súčasných 270 na 200 kW. Rozhodne to prospeje životnosti akumulátorov. O rýchlosti nabíjania rozhodne vodič.

Taycan si bude lepšie rozumieť aj s domácou elektrickou sieťou, ktorú bude chrániť pred preťažením, a umožní tiež kombinovať domáce nabíjanie z elektrickej siete a energie zo solárnych panelov. Majiteľ sa bude môcť rozhodnúť, aký podiel čistej energie zvolí. Taycan sa najprv nabije z klasickej siete na určené minimum a potom bude pokračovať v nabíjaní z obnoviteľných zdrojov. Čo je však podstatné, Taycan si vďaka optimalizácii polepšil aj v dynamike.

Optimalizácia pohonu priniesla Taycanu Turbo S... Foto: Porsche
Porsche Taycan - 2021 Optimalizácia pohonu priniesla Taycanu Turbo S zlepšenie akcelerácie. Šprint z 0 na 200 km/h zvládne za 9,6 sekundy.

Verzia Turbo S zvládne teraz šprint z 0 na 200 km/h za 9,6 sekundy, čo je o dve desatinky rýchlejšie. Platí to aj v disciplíne šprintu na štvrť míle, ktorú pokorí už za 10,7 sekundy, o desatinku kratšie. Pneumatický podvozok dostal štandardne novú funkciu Smartlift, ktorá reguluje výšku karosérie napríklad pri prekonávaní spomaľovacích retardérov alebo pri vjazde do garáže. Tieto miesta si Taycan zapamätá a automaticky zväčší svetlú výšku.

Zákazníci sa budú môcť tešiť aj z bohatšej palety farieb karosérie. V ponuke totiž pribudli odtiene Mahogany Metallic, Frozenberry Metallic, Cherry Metallic, Coffee Beige Metallic, Chalk, Neptune Blue a Ice Grey Metallic. A tiež Carbon Sport Design, ktorý si možno dopriať vo všetkých verziách. Objednávky vynoveného Taycanu otvorí Porsche v polovici septembra. Prvé kusy by sa mali k zákazníkom dostať o mesiac neskôr.
Porsche Taycan - 2021
Porsche Taycan - 2021
+3Porsche Taycan - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Taycan
Články podľa značiek