Mercedes-Benz EQT: Trieda T debutuje ako elektrický koncept

Spolupráca Mercedesu-Benzu a Renaultu pokračuje. K tretej generácii Renaultu Kangoo a Kangoo Expres pribudne čoskoro súrodenec s hviezdou. Celkom nová trieda T sa však na úvod predstaví ako koncept, a to hneď v elektrickej verzii.

30.04.2021 14:00
debata (1)
Mercedes-Benz EQT bude elektrickým derivátom... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQT - 2021 Mercedes-Benz EQT bude elektrickým derivátom novej triedy T. Tá vznikne ako luxusná osobná verzia nového Citanu, ktorý bude naďalej sesterským modelom Renaultu Kangoo.

Nie je tajomstvom, že Renault a Mercedes-Benz pokračujú v spolupráci na poli úžitkových áut. Z tretej generácie Renaultu Kangoo a Kangoo Express, ktoré už poznáme, vznikne preto aj nový Mercedes-Benz Citan a po prvý raz osobná verzia – trieda T. Tá má byť podľa automobilky ideálnym a praktickým autom pre privátnych zákazníkov, určeným na každodenný život aj na voľný čas. Nové označenie v nomenklatúre Stuttgartu nie je pritom náhodné. Písmeno T patrilo kedysi kombi verziám éčka či céčka, čím demonštruje priestor.

Na blížiaci sa príchod novinky upozorňuje stuttgartská automobilka avízom konceptu, ktorý sa predstaví 10. mája. Nepôjde teda ešte o sériovú triedu T, no štúdia nemá byť vzdialená finálnej verzii. Navyše Mercedes-Benz ukáže hneď elektrickú verziu. Takže označenie EQT neprekvapuje. Novinka s nulovými emisiám zapadne medzi rodinu elektrických Mercedesov EQA, EQB, EQC, EQV a luxusného EQS. Mimochodom, okrem EQC sa všetky elektrické novinky predstavili tento rok, čo len dokazuje, ako veľmi nemecký prémiový výrobca tlačí na elektromobilitu.

Mercedes-Benz EQS - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQS: ‘Kozmická loď‘ zo Stuttgartu otvára novú epochu

A hoci Stuttgart okrem prvej snímky zachytávajúcej časť novinky nič neprezradil, čiastočnú predstavu o technike si môžeme urobiť vďaka sesterskému Kangoo ZE, ktoré disponuje elektromotorom s výkonom 75 kW a dojazdom 265 km. Pre luxusnejšiu osobnú verziu s hviezdou na prednej maske však očakávame vyšší výkon aj batérie s väčšou kapacitou. K vychytávkam triedy T bude patriť systém Easy Side Access, ktorý uľahčí bočný prístup do vozidla odstránením stredového stĺpika. Po otvorení predných a posuvných zadných dverí tým vznikne otvor široký 1 416 mm, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s predchodcom.

Druhú inováciu predstavuje systém Easy Inside Gallery, čo je prídavný priestor nad hlavami pasažierov, umožňujúci prevoz dlhých predmetov bez toho, aby obmedzovali podlahu. Pripomeňme, že tohtoročná lavína elektrických noviniek Mercedesu-Benzu sa zďaleka nekončí. Čoskoro nás čaká totiž aj premiéra EQE, čo bude elektrický pendant triedy E, a EQE SUV ako elektrická alternatíva ku klasickému GLS. Obe majú využiť prémiovú platformu EVA 2.0, ktorá debutovala spolu s vlajkovou loďou EQS.

Mercedes-Benz T - silueta 2020 Čítajte viac Mercedes-Benz T: Stuttgart plánuje novú dodávku. Bude opäť z Kangoo?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz T #Mercedes-Benz EQT
Články podľa značiek