VW ID.5: Originálne elektrické SUV-kupé sa predstavilo na Slovensku!

Volkswagen predstavil svoje prvé SUV kupé. Je čisto elektrické, ponúka pohon 4x4 a môže sa pochváliť výkonom až 220 kW.

15.11.2021 10:00
debata (11)
Volkswagen ID.5 je oproti modelu ID.4 drahší... Foto: Pravda, Martin Domček
Volkswagen ID.5 - slovenská premiéra (2021) Volkswagen ID.5 je oproti modelu ID.4 drahší približne o 3 000 eur.

Po hatchbacku ID.3 a SUV ID.4 prichádza Volkswagen so svojím, v poradí už tretím elektromobilom s označením ID. Ním nemecká automobilka zároveň vstupuje po prvýkrát do populárneho segmentu SUV-kupé. Nejde teda len o obyčajný derivát ID4. Vo Wolfsburgu si dali záležať, aby ID.5 získalo autonómnejšiu pozíciu. Zmien je preto viac, než by sa mohlo zdať. A doslova len pár dní po oficiálnej premiére sa auto objavilo aj na Slovensku.

Cenovo je tento model postavený relatívne výrazne nad svojho modelového súrodenca ID.4. Rozdiel je približne tritisíc eur, avšak okrem dizajnu sa ID.5 môže pochváliť aj bohatšou výbavou v základe a aj za príplatok. Charakteristické osvetlenie z LED s prepojenými svetlometmi vpredu (voliteľne) a prepojenými LED zadnými svetlami je typickým poznávacím znamením elektromobilov ID a nechýba ani pri ID.5.

Volkswagen ID.5 - slovenská premiéra (2021)
Volkswagen ID.5 - slovenská premiéra (2021)
+13Volkswagen ID.5 - slovenská premiéra (2021)

Z hľadiska vzhľadu má však ID.5 oproti ID.4 niekoľko významných odlišností. Zmenený je predný nárazník, má lakované obklady dverí a hlavne novú zošikmenú líniu strechy. Pri SUV-kupé sa mnohí obávajú, že dozadu klesajúca strecha uberá priestor nad hlavou. V prípade tohto auta je však rozdiel oproti ID.4 len jeden a pol centimetra.

Pri top verzii ID.5 GTX sa ďalej líši dizajnom predného nárazníku a svetlometmi IQ.Light LED-Matrix s adaptívnymi diaľkovými svetlami už v sérii, ako aj 3D zadnými LED svetlami. Za príplatok na ňom môžete mať adaptívne tlmiče pruženia DCC.

zväčšiť Volkswagen ID.4 a Volkswagen ID.5 - porovnanie... Foto: VW
Volkswagen ID.5 Volkswagen ID.4 a Volkswagen ID.5 - porovnanie základných parametrov

Volkswagen ID.5 je zároveň prvým vozidlom s novým softvérom ID.Software 3.0, čo v praxi prináša aj niekoľko nových funkcií. Jednou z najzaujímavejších je vylepšený výkon nabíjania, zlepšilo sa ovládanie hlasom (ide to aj prirodzenou rečou a systém je teraz schopný prostredníctvom komunikácie sa zdokonaľovať učením) a pribudli aj nové in-car aplikácie.

Prístrojová doska je takmer identická s modelom ID.4. Pred vodičom je menší displej digitálneho združeného prístroja, v strede prístrojového panelu je veľký dotykový displej systému infotainmentu s ovládacími prvkami klimatizácie. Dodatočné informácie zobrazuje voliteľný inovatívny head-up displej s rozšírenou realitou, využívajúci celú plochu predného okna.

zväčšiť Volkswagen ID.5 - predbežný cenník Foto: VW
cennik Volkswagen ID.5 - predbežný cenník

Elektrické SUV-kupé značky Volkswagen s dĺžkou 4599 mm (ID.5 GTX: 4582 mm) sa začne predávať v roku 2022 s troma motorizáciami. Pri ID.5 zabezpečuje pohon elektromotor na zadnej náprave, ktorý má výkon 128 kW (174 k) alebo 150 kW (204 k), ID.5 GTX má pohon všetkých kolies dvoma elektromotormi, ktoré spolu poskytujú systémový výkon 220 kW (299 k). Pomocou sériového kábla Mode 3 sa dá elektrické SUV-kupé nabíjať striedavým prúdom (AC) s výkonom do 11 kW. Na verejnej rýchlonabíjacej stanici vozidlo štandardne umožňuje nabíjanie jednosmerným prúdom (DC) až do výkonu 135 kW.

Volkswagen ID.5 sa k prvým zákazníkom dostane už začiatkom budúceho roku. Kompletný oficiálny slovenský cenník by mal byť zverejnený už koncom tohto týždňa.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #elektromobilita #Volkswagen ID.5
Články podľa značiek