Hyundai predstavil nový futuristický koncept. Je ním ‘neviditeľný‘ tank

Nový tank by mal využívať technológiu stealth, hybridný a vodíkový pohon, guľomety vo veži budú ovládané diaľkovo, priamo vo veži nebude sedieť nikto.

03.11.2023 16:00
Hyundai Rotem tank koncept Foto:
Hyundai Rotem tank koncept využíva technológia stealth.
debata (6)

Aj keď v našich končinách je koncern Hyundai vnímaný predovšetkým ako výrobca áut, v skutočnosti patrí k najsilnejším juhokórejským spoločnostiam a má veľmi široký záber. Jednou zo spoločností, ktoré do koncernu patria, je Hyundai Rotem, ktorá bola založená v roku 1977. Zameriava sa hlavne na vojenskú techniku a technológie, no vyrába napríklad aj priemyselné roboty.

Táto divízia vzbudila veľkú pozornosť na výstave vojenskej a obrannej techniky ADEX, ktorá sa konala koncom minulého mesiaca, svojim konceptom nového hybridného „neviditeľného“ tanku, ktorý má zatiaľ označenie len „nex-gen MBT concept“ (Main Battle Tank). Zaujal v prvom rade špeciálnym „plástovým“ maskovaním, akosi obdobou technológie stealth, ktorá ho robí ťažko detegovateľným pre radary.

Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel

Jeho lokalizáciu ďalej nepriateľovi komplikuje aj hybridný pohon, pričom tank by mal byť schopný aj jazdy čisto na elektrinu, vodíkové články a mal by byť schopný využívať aj klasické fosílne palivá. Jazda na elektrinu je mimoriadne dôležitá nielen z hľadiska minimalizácie hluku, ale aj tepelnej stopy zo spaľovacích motorov, takže ho bude problém lokalizovať aj v infračervenom spektre. Z rovnakého dôvodu má aj hlaveň jeho 130 mm hlavného dela špeciálnu tepelnú izoláciu. Pre zameranie cieľov budú využité všetky dostupné technológie, vrátane laserového zameriavania a automatickej streľby po zameraní cieľa.

Posádka by mala byť len dvoj- alebo trojčlenná, guľomety vo veži budú ovládané diaľkovo a veža bude vybavená množstvo rozličných senzorov, radarov a lidarov. Obsluha bude chránená zosilneným pancierovaním a využitie kamier, senzorov a diaľkovo ovládaných guľometov znamená, že nikomu z tanku počas presunov nebude „trčať hlava“. Celá veža je posunutá výrazne dozadu, čo značí, že hnací agregát bude umiestnený vpredu, čo ďalej zvyšuje bezpečnosť posádky. Tú „trčiacu hlavu“ niekedy potrebnú pre orientáciu, by mal pomôcť zastúpiť aj dron, ktorý bude tank sprevádzať.

Hyundai Rotem tank koncept
Hyundai Rotem tank koncept
+2Hyundai Rotem tank koncept

Elektrický pohon, pri ktorom je dostupný maximálny krútiaci moment prakticky okamžite, umožní veľmi rýchlo tanku po výstrele zmeniť pozíciu, takže bude ťažšie zamerateľný. Dynamiku tanku by malo pomôcť zlepšiť aj zníženie hmotnosti vďaka použitiu vysokopevnostných kompozitných materiálov všade tam, kde je to možné. Kórejci pre tenko tank vyvíjajú aj špeciálne gumené pásy, ktoré by mali byť rovnako odolné ako kovové, len vďaka nim bude tank tichší a pri presunoch komfortnejší.

Zatiaľ ide iba o koncept, pri ktorom sú Kórejci veľmi skúpi na informácie a nie je pri ňom určený žiadny bližší termín výroby. Predstavitelia kórejskej armády vyhlásili, že aktuálne skúmajú záujem ďalších vlád o tento typ tanku, ktorý bude smerodajný pre prípadne spustenie sériovej výroby.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská technika #tank #MBT concept #Hyundai Rotem #bojový tank
Články podľa značiek