A je to tu. Najväčšia čínska automobilka začína u nás predávať elektronákladiaky

BYD bude na Slovensku ponúkať tri elektrické úžitkové autá - ľahkú dodávku ETP3, 7,5-tonové nákladné auto ETM6 a 19-tonový nákladiak ETH8.

16.11.2023 10:00
BYD ETM6 Foto: ,
BYD ETM6 je 7,5 tonové úžitkové auto s užitočným zaťažením 3,8 tony a dojazdom 200 kilometrov pri plnom zaťažení.
debata (6)

O útoku čínskych áut na európsky trh sa hovorí už dlhšie a mnohé zavedené európske automobilky z toho majú vrásky na čele. Čínska konkurencia totiž zväčša prichádza s cenami, ktoré výrazne „podliezajú“ tie európske. Na Slovensku sa zatiaľ asi najlepšie z čínskych značiek etablovala MG. Svedčia o tom aj predaje – za 10 mesiacov sa na Slovensku predalo už takmer 390 kusov, väčšinu z nich tvorí crossover MG ZS. Na Slovensku sa rozbieha aj značka DongFeng, Seres a ďalšie, avšak s podstatne menším komerčným úspechom.

Aktuálne sa k nim pridala najväčšia čínska automobilka BYD, ktorá však bude zatiaľ ponúkať elektrické dodávky a nákladné vozidlá. Na Slovensko prináša prostredníctvom svojho obchodného zastúpenia, ktoré patrí spoločnosti Delta-Truck tri modely, dva z nich sme si mohli pred pár dňami osobne prezrieť počas prezentácie na Slovakia Ringu.

Elektrická dodávka BYD ETP3 Foto: Martin Domček, Pravda
BYD ETP3 Elektrická dodávka BYD ETP3

V ponuke budú modely BYD ETM6, ETP3 a ETH8. Posledný z nich sme nemali zatiaľ možnosť vidieť, no zvyšné dva áno. Predstavme si ich podrobnejšie. Väčšie modely BYD ETM6 a BYD ETH8 využívajú integrovanú platformu BYD eTruck, zatiaľ čo menší dodávkový model BYD ETP3 využíva pokročilú platformu BYD pre osobné vozidlá.

Najväčší z nich je BYD ETH8, ktorý s celkovou hmotnosťou 19 ton (užitočné zaťaženie je 10 950 kg) predstavuje eTruck vhodný najmä pre logistické služby, s univerzálnosťou viacúčelovej platformy a dvoma možnosťami rázvoru. Má batériu s kapacitou 255 kWh, ktorá mu umožňuje dojazd na úrovni 250 km. S nabíjacím výkonom 120 kW sa dá z 20 na 80 percent nabiť za dve hodinky. Maximálny výkon motora je 180 kW a maximálny krútiaci moment 450 Nm.

Čínsky elektrický nákladiak BYD ETM6

Model BYD ETM6 s hmotnosťou 7,5 tony (užitočné zaťaženie je 3 810 kg) je nákladným autom, určeným hlavne pre mestskú logistiku. Priestranná kabína, ktorú navrhol Wolfgang Egger, ponúka vysokú úroveň komfortu a vyzerá naozaj dobre. Má batériu s kapacitou 125 kWh, ktorá mu umožňuje dojazd na úrovni 200 kilometrov (plne zaťaženie). S nabíjacím výkonom 115 kW sa dá z 20 na 80 percent nabiť za hodinu. Maximálny výkon motora je 150 kW a maximálny krútiaci moment 550 Nm.

Elektrická dodávka BYD ETP3 využíva pokročilú platformu BYD e-Platform pre osobné vozidlá. Vďaka svojim kompaktným rozmerom je ideálna na doručovanie menších nákladov v mestskom prostredí. Má batériu s kapacitou 44,9 kWh, ktorá mu umožňuje dojazd na úrovni 275 kilometrov v meste (233 kombinovaný). S nabíjacím výkonom 50 kW (jednosmerný prúd), resp. 6,6 kW (striedavý prúd) sa dá z 20 na 80 percent nabiť jednosmerným prúdom za hodinu, z wall-boxu to trvá 5,5 hodiny. Maximálny výkon motora je 100 kW a maximálny krútiaci moment 180 Nm. K výhodám tejto dodávky patrí aj sériovo dodávaná odolná, protišmyková podlaha z hliníkovej zliatiny so sťahovacími prackami, ktoré chránia a ukotvujú tovar počas prepravy.

BYD ETM6
BYD ETP3
+11BYD ETM6

Keďže BYD je veľká značka, podnikajúca už na viacerých európskych trhoch a chystajúca sa na ďalšie vstúpiť, garantuje nielen autá, ale aj dostatok náhradných dielov a odborný servis v prípade, ak to bude treba. Oň sa postará spoločnosť Delta-Truck.

Asi každého zaujímajú ceny, spýtali sme sa na ne aj my. Zatiaľ sme však dostali vyhýbavú odpoveď, že spoločnosť s predajom len začína a predbežne budú ceny komunikované individuálne, neskôr bude samozrejme existovať aj oficiálny základný cenník.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #BYD #elektrické nákladné autá #ETP3 #ETM6 #ETH8
Články podľa značiek