Čínska elektronická spoločnosť Xiaomi ukázala svoj prvý elektromobil

Prvé elektrické auto Xiaomi sa bude volať Beijing Xiaomi SU7 a na trh príde zrejme už v prvej polovici budúceho roku.

20.11.2023 14:00
xiaomi1 Foto:
Prvým elektromobilom Xiaomi bude 5-miestny sedan.
debata (3)

O tom, že čínsky elektronický gigant Xiaomi sa vážne pustí do výroby elektrických áut sa hovorí prakticky už od roku 2021. Jeho koncom to oficiálne potvrdila aj samotná spoločnosť a vo vyhlásení upresnila, že prvé elektromobily s logom Xiaomi by z výrobných liniek malí zísť v prvej polovici roku 2024.

Na prelome rokov 2021 a 2021 sa Xiaomi pustila do výstavby vlastnej automobilovej fabriky. Stáť bude v Pekingu a jej plánovaná ročná kapacita je na úrovni 300 000 áut. V priebehu tejto dekády plánuje Xiaomi investovať do svojej novej divízie elektromobilov 10 miliárd dolárov.

Auto bude pomerne ťažké, jeho hmotnosť bude... Foto: Xiaomi
xiaomi2 Auto bude pomerne ťažké, jeho hmotnosť bude vraj vyše 2,6 tony.

Zatiaľ všetko ide podľa plánu a práve v týchto dňoch čínsky elektronický gigant zverejnil prvé fotografie svojho budúceho elektromobilu – bude to päťmiestny sedan s panoramatickou sklenenou strechou.

Presné modelové označenie novinky bude Beijing Xiaomi SU7 a bude ho vyrábať štátna spoločnosť Beijing Automotive Group. Podľa prvých dostupných informácií bude mať auto maximálnu rýchlosť 265 km/h a váži bude vyše 2,6 tony. O kapacite batérie a predpokladanom dojazde zatiaľ nevieme nič, no isté je, že aut príde na trh vo verzii s jedným a aj s dvomi elektromotormi. Batérie preň dodá buď BYD alebo spoločnosť Contemporary Amperex Technology.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Xiaomi #čínske elektromobily #Beijing Xiaomi SU7
Články podľa značiek