Nová Toyota Camry: Japonci to so sedanmi nevzdávajú. Našťastie

Hoci SUV a crossovery vládnu predajom, klasika v podobe sedanu strednej triedy ešte ostáva v ponuke Toyoty. O model Camry je stále dostatočný záujem a vďaka tomu sa dočkala ďalších vylepšení.

20.11.2023 10:00
Toyota Camry Hybrid 2025 1 Foto:
Deviata generácia prichádza ako modelový rok 2025, no v zásade ide o hĺbkové prepracovanie aktuálnej ôsmej generácie.
debata

Toyota je pionierom v hybridizácií vozidiel a zároveň celosvetovou značkou. Jej modely sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach v štatistikách predajov a registrácií, a tak si môže dovoliť udržovať v ponuke aj autá, ktoré už iné automobilky pokladajú za neperspektívne. Dokazuje to aj príchod novej generácie sedanu strednej triedy Camry.

Toyota Camry Hybrid 2025
Toyota Camry Hybrid 2025
+6Toyota Camry Hybrid 2025

Deviata generácia prichádza ako modelový rok 2025, no v zásade ide o hĺbkové prepracovanie aktuálnej ôsmej generácie. Novinka totiž stojí na rovnakej platforme TNGA-K, ale zmení sa ponuka pohonných jednotiek a bezpečnostná výbava dostane najnovšie systémy. Zmenami prešiel aj vonkajší vzhľad.

Vzadu zaujme hlavne športové prevedenie vyšších... Foto: Toyota
Toyota Camry Hybrid 2025 2 Vzadu zaujme hlavne športové prevedenie vyšších výbav, ktoré majú viditeľnú dvojitú koncovku výfukového potrubia a decentný spojler na veku batožinového priestoru.

Predná časť exteriéru sa dizajnovo priblížila najnovšej generácii modelu Prius. Výplet masky chladiča má v závislosti od výbavy dva vzory. Vzadu zaujme hlavne športové prevedenie vyšších výbav, ktoré majú viditeľnú dvojitú koncovku výfukového potrubia a decentný spojler na veku batožinového priestoru. V takom prípade dopĺňa športový vzhľad načierno lakovaná strecha.

Vyššie výbavové stupne zahŕňajú dvojicu... Foto: Toyota
Toyota Camry Hybrid 2025 6 Vyššie výbavové stupne zahŕňajú dvojicu displejov s 12,3-palcovou uhlopriečkou a k tomu pridávajú 10-palcový head-up displej.

Vo vnútri je už v základnej výbave 7-palcový displej prístrojového panelu a 8-palcová obrazovka infotainmentu. Vyššie výbavové stupne už zahŕňajú dvojicu displejov s 12,3-palcovou uhlopriečkou a k tomu pridávajú 10-palcový head-up displej. Čalúnenie sedadiel je buď látkové alebo kožené.

Na výber bude aj pohon všetkých kolies a v tom... Foto: Toyota
Toyota Camry Hybrid 2025 Na výber bude aj pohon všetkých kolies a v tom prípade výkon stúpne na 173 kW (235 k).

Bezpečnostné systémy na palube sú súčasťou balíka Toyota Safety Sense 3.0. Patrí doň autonómne núdzové brzdenie, adaptívny tempomat, rozpoznávanie dopravných značiek, monitoring jazdných pruhov a sledovanie mŕtveho uhla a premávky za vozidlom a parkovací asistent.

toyota, pr nepouzivat Čítajte aj Návrat k počiatkom: Svetová premiéra úplne nového modelu Toyota Land Cruiser

Keďže nová generácia Toyoty Camry sa predstaví najprv na severoamerickom trhu, je zásadnou informáciou, že v ponuke už nebude šesťvalcový benzínový motor, ale len hybridný pohon využívajúci 2,5-litrový atmosférický štvorvalec. V takom prípade bude mať výkon 168 kW (228 k) a pohon prednej nápravy. Na výber bude aj pohon všetkých kolies a v tom prípade výkon stúpne na 173 kW (235 k). Zadnú nápravu bude poháňať elektromotor bez mechanického prepojenia s prednou nápravou.

Novinka sa v zámorí dostane do predaja na jar budúceho roka. Toyota jej príchod do Európy zatiaľ oficiálne nepotvrdila, no vďaka hybridnému pohonu tomu nič nebráni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #sedan #Toyota Camry
Články podľa značiek