Katastrofa: Len 3 autá z 236 s bezkľúčovým prístupom odolali zlodejom! Čo to vaše?

Sú to zlé správy. Väčšina áut vybavená komfortným bezkľúčovým odomykaním a štartovaním je proti zlodejom úplne bezbranná. Ukázali to katastrofálne výsledky nového testu simulovanej krádeže 237 modelov. Stojí za ním britský magazín Which? a nemecký ADAC.

30.01.2019 05:00
debata (63)
Pri teste 237 áut rôznych značiek a rôznych... Foto: ADAC
ADAC - test bezkľúčových systémov Pri teste 237 áut rôznych značiek a rôznych tried sa ukázalo, že bezkľúčový prístup je až na výnimky vstupnou bránou pre zlodejov. Nepotrebujú žiadne náradie ani špeciálny softvér. S autom odídu, akoby bolo ich.

Je bezkľúčové odomykanie a štartovanie pohodlné? Určite áno, ale najmä pre zlodejov áut. Škandál s nedostatočným zabezpečením vozidiel vybavených systémom, ktorý vás zbavuje nekomfortného vyberania kľúča z vrecka, sa začal už v roku 2016. Ukázalo sa, že toto zariadenie doslova otvára autá zlodejom. S takmer rovnakou ľahkosťou ako ich majiteľom. Stačí k tomu zosilňovač a prijímač signálu za niekoľko sto eur. Ešte v tom istom roku overil nemecký ADAC odolnosť bezkľúčového prístupu na 24 autách 20 značiek. Výsledky boli alarmujúce. Ani jedno z vozidiel sa simulovanému elektronickému útoku neubránilo. Vytvárať rebríček lepších či horších áut nemalo zmysel. ADAC zoradil výsledky abecedne. Každé auto sa dalo nielen odomknúť, ale aj naštartovať.

Zmenilo sa niečo? Automobilky tvrdia, že na riziko zareagovali. Lenže teraz tu máme výsledky nového testu, a tie potvrdzujú presný opak. Experti britského magazínu Which? a opäť nemeckého automotoklubu ADAC, si totiž vzali na mušku až 237 modelov áut vybavených bezkľúčovým prístupom a preverovali, či sa medzičasom zlepšila ich ochrana proti odcudzeniu. Ostali doslova šokovaní. Až 230 áut sa im podarilo pomocou zosilňovača signálu originálneho kľúča odomknúť a naštartovať. Odolali len tri modely – elektrický Jaguar i-Pace, Land Rover Discovery a Range Rover. Všetky tri patria do koncernu Jaguar Land Rover, ktorý po kritike vybavil systém senzormi, ktoré vedia na základe dĺžky trvania signálu presne spočítať vzdialenosť kľúča od vozidla.

Zosilňovač signálu kľúča alebo signálu zámku... Foto: ADAC
ADAC - test bezkľúčových systémov Zosilňovač signálu kľúča alebo signálu zámku vozidla dokáže oklamať elektroniku bezkľúčového prístupu a štartovania. Auto si totiž v oboch prípadoch myslí, že kľúč je v jeho blízkosti. A tak sa aj správa.

Ďalšie štyri modely od automobiliek Mercedes-Benz a BMW sa ubránili aspoň čiastočne. Výrobcovia totiž systém vybavili snímačmi pohybu. Komunikačný modul vo vozidle teda nemôže prijať signál, keď kľúč leží kdesi u vás na stole alebo je vo vrecku odloženého kabáta. Fingovaným zlodejom sa teda tieto vozidlá neodomkli. Paradoxne, po prekonaní zámkov hrubou silou, bolo však možné všetky štyri naštartovať, keďže tu už podmienka pohybu kľúča neplatí. Ostatných 230 áut sa plne vydalo do rúk pseudozlodejom. Mať ho môžete aj vy doma v garáži. Útoku totiž neodolali ani tie najpredávanejšie modely v Európe. Za všetky spomeňme VW Golf, VW Polo, škodu Octavia, Renault Clio, Renault Captur, Ford Fiesta a Focus, Peugeot 208, Nissan Qaushqai či konkurenčný VW Tiguan.

Ako sa teda brániť ? Môžete mať doma kľúč v chladničke či hrnci alebo ho nosiť zabalený v alobale. To je však dosť nepraktické. Museli by ste totiž kľúč pri otváraní auta vždy vyberať z ochranného puzdra. Britský magazín preto motoristom radí, aby túto komfortnú funkciu deaktivovali. Návod nájdete v príručke vášho vozidla. Ale načo mať potom bezkľúčové otváranie a štartovanie? A presne tam mierime. Najlepšou ochranou je mať auto s klasickým diaľkovým otváraním a štartovaním pomocou kľúča. Vyzerá to možno trochu retro, ale vyhnete sa riziku krádeže. Samozrejme, aj tu treba pri odchode skontrolovať, či je auto zamknuté. To pre prípad, že by váš signál pri zamykaní rušili zlodeji signálom z iného kľúča, auto sa potom nezamkne.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #test #ADAC #bezkľúčové odomykanie #bezkľúčové štartovanie #Vhich?
Články podľa značiek