Francúzi zrušili povinné testery na alkohol. Trvalo to osem rokov

Od roku 2012 patrili do povinnej výbavy áut vo Francúzsku zariadenia na zisťovanie množstva alkoholu v krvi. Problém s tým mali najmä zahraniční vodiči. Bezzubý zákon nakoniec Francúzi zrušia. K zníženiu počtu dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu neprispel.

04.03.2020 12:00
debata
Francúzsko síce ešte definitívne nezrušilo... Foto: iStock
Detektor alkoholu Francúzsko síce ešte definitívne nezrušilo zákon o alkoholových detektoroch v povinnej výbave áut, kontrolovať a pokutovať ich však už nebude.

Ešte za čias bývalého prezidenta Francoisa Hollanda prijalo Francúzsko zákon, podľa ktorého obsahovala povinná výbava áut tester na alkohol. Nariadenie sa, samozrejme, stretlo aj s kritikou. A to nielen zo strany francúzskych vodičov, ale najmä tých zahraničných, pretože nikde inde v Európe nič podobné neplatilo. Pri kontrolách tak motoristom, ktorí alkoholtester nemali, hrozila pokuta 11 eur. Polícia navyše vyžadovala prítomnosť drahších certifikovaných zariadení, ktoré často neboli na trhu dostupné v potrebnom množstve.

Francúzski zákonodarcovia nakoniec kritiku prijali a priznali, že zákon nemal žiadny preukázateľný vplyv na zníženie počtu nehôd pod vplyvom alkoholu. V prvom kroku preto zrušili sankcie, čo znamenalo, že zákon sa stal úplne bezzubým. Polícia kontrolovať prítomnosť testerov síce mohla, ale vodičom nemohla ukladať pokuty. Druhý krok nasledoval vlani v septembri, keď francúzsky parlament schválil návrh na zrušenie tohto zákona. A podľa najnovších informácií, za ktorými má stáť priamo francúzsky minister vnútra, by mala byť už čoskoro zverejnená vyhláška, ktorá urobí s alkoholtestermi definitívny koniec.

Ani dovtedy však už francúzski dopravní policajti nebudú prítomnosť tohto zariadenia v aute kontrolovať. Účinnejšie by však bolo prijať vo Francúzsku nulovú toleranciu alkoholu za volantom. V tejto krajine je stále povolených 0,5 promile alkoholu v krvi pre vodičov osobných áut a 0,2 pre vodičov nákladných vozidiel a autobusov. Vlani stál pritom alkohol asi za tretinou všetkých smrteľných nehôd na francúzskych komunikáciách. V každom prípade si už pri ceste do Francúzska nebudete musieť lámať hlavu nad tým, či máte vo vozidle takéto zariadenie, alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #alkohol #alkoholtester #detektor
Články podľa značiek