Pokračovanie článku: Autom do Bulharska: Dlhej cesty sa nebojte. Chýba už len kúsok diaľnice

Prejazd Srbskom spomalí len Belehrad

Cesta Srbskom je takmer bezproblémová. Je tu minimum áut. A lámať hlavu si nemusíte ani s diaľničnou známkou. Srbi majú mýtny systém. Prechádzať budete len dvoma mýtnicami a platiť môžete eurami aj kartou. Ak platíte eurami, Srbi vám v eurách aj vydajú. No najkomfortnejšia je jednoznačne karta. Za úsek do Belehradu je to 5,46 eura a za zvyšok až na Bulharské hranice za mestom Niš 11,7 eura. Prejazd Srbskom tak vyjde na 17,16 eur. Zdržať vás môže jedine rekonštrukcia obchvatu v Belehrade. Navigácia vás zvedie na starý asi šesť kilometrov dlhý úsek úzkej cesty. My sme to v stredajších podvečerných hodinách prešli pomerne rýchlo, ale v čase špičky to tu môže byť „peklo“. Potom je to už bez obmedzení a rýchle, i keď Srbsko má maximálku na diaľnici len 120 km/h.

Najviac času stratíte počas cesty na hraničných... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Najviac času stratíte počas cesty na hraničných priechodoch. Preto je dobré necestovať v piatok ani v nedeľu. Platí to aj pre prechod z Maďarska do Srbska, kde opúťate EÚ.

A žartovať s porušovaním predpisov by ste nemali, pretože srbská diaľnica bola priam posiata „kobrou“. Strážcov zákona stretnete na každej čerpacej stanici aj na každom väčšom odpočívadle. Zaujímavé je, že aj keď ich autá stoja, majú zapnuté majáky. Budí to poriadny rešpekt. A keď sme už na „benzínke“, v Srbsku tankujete len nevyhnutné množstvo paliva – tak aby vám stačilo do Bulharska, kde je palivo lacnejšie. V Srbsku sa môžete totiž na diaľnici stretnúť aj s cenou viac ako dvoch eur za liter benzínu. Nafta je ešte drahšia. Nás vyšiel benzín na 1,71 eura. Na Bulharské hranice dorazíte asi po piatich hodinách jazdy Srbskom. Úsek cez tuto krajinu meria približne 450 km. A je super, že Srbi už pred dvoma rokmi dokončili kompletné diaľničné spojenie s Bulharskom.

Cestu výrazne zrýchlil dokončený úsek srbskej... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Cestu výrazne zrýchlil dokončený úsek srbskej diaľnice medzi mestom Niš a srbsko-bulharským hraničným priechodom Kalotina–Gradina.

Koľko zaplatíte za diaľnice v Srbsku

Úsek Cena
Subotica (HU)- Belehrad 640 RSD (5,46 €)
Belehrad – Dimitrovgead (BG) 1 310 RSD (11,17 €)

Nový parádny úsek s tunelmi vedie od mesta Niš až po starý hraničný prechod Kalotina – Gradina. Miniete tým síce prekrásnu starú cestu v kaňone rieky Nišava, ale ušetríte množstvo času. Ak plánujete cestou prespať, ako my, zíďte z diaľnice a vychutnajte si rozprávkový kaňon s úzkymi do skál vyhĺbenými tunelíkmi popri meandroch Nišavy. Nech pôjdete tak či tak, vždy prídete na prechod Kalotina. Aj tu boli colníci prísni. Nezaobišlo sa to bez kontroly dokladov od auta. Dobrá rada je, zaradiť sa po srbskej kontrole do najkrajnejšieho ľavého radu. Ten sa totiž na rozdiel od ostatných rozdeľuje až do troch colných okienok na strane Bulharov. Ste tak vybavení oveľa rýchlejšie. No aj o polnoci to trvalo celú hodinu. Navyše stratíte nejaký ten čas nákupom bulharskej elektronickej známky.

Dopravné predpisy

Rýchlostný limit v obci 50 km/h
Rýchlostný limit mimo obce 80 km/h
Rýchlostný limit na rýchlocestách 100 km/h
Rýchlostný limit na diaľniciach 120 km/h
Povolený alkohol 0,03 %
Celodenné svietenie áno
Reflexné vesty áno
Detské sedačky áno

Pokuty

Priestupok Pokuta
Prekročenie rýchlosti o 10 km/h 3 000 RSD
Prekročenie rýchlosti o 20 km/h 5 000 RSD
Prekročenie rýchlosti o 30 km/h od 6 000 RSD
Prekročenie rýchlosti nad 50 km/h od 15 000 RSD
Jazda na červenú (STOP) od 15 000 RSD
Alkohol od 0,03 % do 0,05 % 5 000 RSD
Alkohol od 0,05 – 0,12 % od 6 000 RSD
Alkohol nad 0,12 % 15 000 – 120 000 RSD
Telefonovanie od 3 000 RSD
Nezapnuté pásy 5 000 RSD  
Nesprávne parkovanie    

Dopravné nehody

Privolanie polície áno
Polícia 92
Hasiči 93
Záchranka 94

Kontakt na zastupiteľstvo SR

Telefón +381 112223800
Pohotovostný mobil +381 63336837

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Bulharsko #autom do Bulharska #Honda H-RV
Články podľa značiek