Carvago: Toto je päť dostupných SUV so spotrebou do 5 l/100 km

Hľadáte cenovo dostupné SUV s nízkou spotrebou? V bazároch také existujú. A natrafiť v nich môžete aj na prémiové modely.

22.08.2022 05:00
debata (23)
Podiel kategórie SUV v bazároch narástol v... Foto: Audi
SUV Podiel kategórie SUV v bazároch narástol v posledných rokoch na 25,2 %, respektíve až na 34,9 % percent, pri vozidlách do piatich rokov veku.

Obľuba vozidiel SUV stále rastie. Takmer každý druhé nové auto predané v Európe je SUV. A podobne je to na trhu s „jazdenkami“, Slovensko nevynímajúc. Podiel tejto kategórie dosahuje 25,2 %, respektíve až 34,9 % percent, pri vozidlách do piatich rokov veku. Je to logické. SUV ponúkajú lepší výhľad, ľahšie nastupovanie, väčší pocit bezpečia a viac istoty pri pohybe po nespevnených cestách, pretože aj SUV bez pohonu všetkých kolies mávajú zvýšený podvozok. No je tu aj odvrátená stránka. Vyššia stavba však znamená väčšie jazdné odpory a teda aj vyššiu spotrebu. A to je v čase rekordných cien pohonných hmôt ostro sledovaný parameter.

Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04 Čítajte viac Pozrite si 10 najpredávanejších SUV a crossoverov na Slovensku! Aj s cenami

Spoločnoť Carvago preto vybrala päť modelov SUV, ktoré vám možno nenapadnú ako prvé, ale nezruinujú vás pri kúpe a hlavne pri prevádzke. Pritom vyhovejú priestorovým nárokom bežnej rodiny. Nájsť úsporné SUV by nebolo nič ťažké, keby sa Carvago uspokojilo s malými modelmi, ako je Peugeot 2008 alebo Škoda Kamiq. Jeho experti ale pátrali len medzi modelmi, ktoré zvládnu odviezť na dovolenku štvorčlennú rodinu. Ako základné vyhľadávacie parametre bola určená cena 28,000 eur, nájazd maximálne 99 000 km a vek do piatich rokov a z výbavy prítomnosť tempomatu a parkovacích senzorov.

Nezabudnite: Za veľké kolesá a pohon 4×4 zaplatíte pri každom tankovaní Majte na pamäti, že spotreba paliva závisí okrem iného na vašom vodičskom štýle, profile trás a zaťažení vozidla. Vo fáze výberu ju môžete ovplyvniť tým, že sa vyhnete autám s veľkými kolesami. Inak rovnaké vozidlo s menším rozmerom kolies bude spravidla úspornejšie. Nežiaduci vplyv na spotrebu má tiež pohon všetkých kolies. Aj keď sa pripája len v prípade potreby, jeho hardvér zvyšuje hmotnosť aj jazdné odpory.

V niektorých prípadoch býva navyše pohon 4×4 kombinovaný s kratším stálym prevodom, čo síce zlepšuje záber v teréne, inak to ale znamená pri rovnakej rýchlosti vyššie otáčky motora, a teda vyššie nároky na palivo. V minulosti bola zaručeným receptom na zvýšenú spotrebu, v extrémnych prípadoch, pokojne o päťdesiat percent, aj automatická prevodovka. Moderné automaty so siedmimi a viacerými prevodovými stupňami ale môžu byť najmä na diaľnici dokonca úspornejšie ako ekvivalentný model s manuálom.

A čo je vlastne nízka spotreba? Tú sa Carvago rozhodlo „stlačiť“ pod päť litrov na 100 km. Áno, reálne budú tieto vozidlá spotrebovávať viac paliva, už len preto, že boli homologované benevolentnejšou metodikou NEDC, ktorú v posledných rokoch postupne nahradil „prísnejší“ merací cyklus WLTP. Prínos jednotnej metodiky merania spotreby však pri výbere spočíval v tom, že bolo možné porovnávať jednotlivé modely medzi sebou – a tieto sú jednoducho úspornejšie než iné vozidlá schvaľované v rovnakom čase rovnakým postupom. Zvolené kritériá zadalo Carvago do vyhľadávacieho filtra databázy, ktorá má vďaka svojmu medzinárodnému záberu v ponuke státisíce ojazdených a zánovných vozidiel z celej Európy.

Consumer Reports Čítajte viac TÜV Report: Toto je 11 starých áut, na ktorých sa 'nepopálite'

Takto sa objavilo päť „hrdinov“. Tieto autá vďaka relatívne nízkemu veku a nízkemu počtu najazdených kilometrov, môžu byť v dobrej kondícii. Vďaka príslušnosti k triede SUV zas hravo zvládnu úlohu rodinného auta. A najmä, sú mimoriadne úsporné, takže návšteva čerpacej stanice nebude čiernou morou ani pri súčasných cenách pohonných hmôt. „Vyfiltrované modely sú zoradené abecedne bez nároku na poradie. Asi neprekvapí, že prím hrajú naftové motory. Len jeden jediný zástupca tankuje benzín, ide však o hybrid. Pomáha si teda elektromotorom. SUV s bežnými benzínovými motormi nemali v tomto výbere jednoducho šancu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #ojazdené autá #Carvago
Články podľa značiek