Zlodeji áut sú prefíkaní. Poradíme, ako im jednoducho prejdete cez rozum

Zlodeji na Slovensku veru nespia. Len za minulý rok ukradli každý deň v priemere viac ako 2 autá. Neuveríte, ako jednoducho si viete svojho milovaného tátoša na 100 percent zabezpečiť.

28.11.2023 00:00
VAM, pr, nepouzivat

Isto si viete predstaviť, ten pocit, keď prídete k miestu, kde ste pred pár hodinami či minútami zaparkovali a vaše auto nikde. Štatistiky sú neúprosné a v roku 2022 došlo na našom území k 780 krádežiam vozidla a 1299 prípadom ukradnutia vecí a súčiastok z auta. Jedno ani druhé nie je dobrá správa a platí, že koľko času venujete kúpe svojho štvornohého miláčika, rovnaký čas by ste mali venovať aj zabezpečeniu jeho ochrany.

Zlodeji sú prešibaní a na krádež auta im dnes stačí doslova pár sekúnd. Nestihnete ani odísť z parkoviska a za volantom vášho vozidla už sedí „nový“ majiteľ. Ak máte poistku, časť peňazí sa vám pravdepodobne vráti, ostanete ale bez auta.

„Auto dnes ukradnete jednoduchšie ako hocikedy pred tým. Zlodejom stačí malá krabička, trochu šťastia a v priebehu pár desiatok sekúnd odchádzajú s novým úlovkom. Jedným z najčastejších spôsobov krádeže je zneužitie technológie KESSY (keyless entry, start and exit system), taktiež známej ako bezkľúčové otváranie a štartovanie automobilu. Zlodej predĺži signál originálneho kľúča, ktorý môžete mať odložený niekde v dome, čím navodí dojem, že stojí pri aute s originálnym kľúčom. Systém v aute ho preto ochotne vpustí dnu a dovolí mu naštartovať a odísť,“ tvrdí majiteľ firmy VAM System Richard Vámoš.

Vam, pr, nepouzivat

Dodržujte zopár zásad

1. Zlodeji majú radi tmu

Autičkári sa radi zameriavajú na tmavé, odľahlé miesta. Predsa len majú viac času na hranie sa s autom, ako za bieleho dňa priamo na ulici. Ak nemáte svoju vlastnú garáž a ste nútený parkovať na ulici pred domom, vyberajte si miesto pod verejným osvetlením, otočte kolesá smerom k obrubníku a zablokujte volant. Ak idete na nákup do shopping centra, hľadajte bezpečnostné kamery.

2. Parkujte správne

Možno sa vám to zdá maličkosť, ale aj spôsob parkovania môže ochrániť vaše vozidlo. Ak je to možné, snažte sa zaparkovať prednou časťou k prekážke, napríklad k zábradliu, alebo stene. Zlodejom tak v prípade neúspešného pokusu o naštartovanie auta, sťažíte jeho pretočenie alebo odtiahnutie.

3. Cenné veci berte so sebou

Toto už snáď ani netreba pripomínať, že na sedadle by ste nemali nechať nič cenné. Mobily, notebooky, tašky plné nákupov priam pozývajú zlodejov, aby si tie veci zobrali so sebou. Oni si privyrobia pár stovák a vám ostanú oči pre plač.

Keď zlodej nemá žiadnu šancu

Ak však chcete mať 100 percentnú istotu, máme pre vás ďalší tip. Počuli ste už o VAM systéme? Ide o unikátny slovenský elektromechanický systém, ktorý vaše auto ochráni pred krádežou akýmkoľvek spôsobom. Ako to funguje? Systém blokuje až 7 komponentov auta, vrátane spojkového pedálu alebo automatickej prevodovky. Založený je na princípe kombinatoriky a unikátnosti. Keďže v každom aute sú zabezpečené iné časti a na iných miestach, zlodej nedokáže tento systém prelomiť rovnakým spôsobom, ani keby ste vedľa seba postavili dve rovnaké autá s týmto zabezpečením.

Zlodeji nepochodia ani v prípade, že by chceli vymeniť spínaciu skrinku, riadiacu jednotku motora, palubnú dosku či použiť duplikát kľúča. Automobil sa bez špeciálneho kľúča, ktorý sa musí vždy pred štartom vložiť dnu, nedá naštartovať.

„98 % áut s bezkľúčovým odomykaním a štartom vedia zlodeji ukradnúť do 4 sekúnd. V testoch ADAC vyšlo, že 354 áut z celkového počtu 360 testovaných bolo možné ukradnúť zariadením za 100 eur. Ide o značky strednej triedy, ale aj tie luxusné,“ uviedol Vámoš.

Základom je podľa jeho slov nespoliehať sa len na továrenské zabezpečovacie systéme, pretože ani tie nedokáže ochrániť auto na 100 percent. Odporúča zvážiť inštaláciu dodatočného zabezpečovacieho systému založenom na elektromechanickom princípe.

Tento naozaj jedinečný systém bol za 25 rokov nainštalovaný vo viac ako 90 tisíc vozidlách. Približne 500 z nich sa už zlodeji pokúsili ukradnúť, no bez šance na úspech. Funguje 100 percentne a na rozdiel od iných zabezpečovacích systémov nemá žiadny odber z batérie. Inštalácia systému trvá zhruba 3 hodiny.

Naše pobočky nájdete v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Poprade.

VAMPIRE Lite ochráni vozidlo pred akýmkoľvek spôsobom krádeže:

  • použitím rušičiek GPS/GSM/GPRS signálu,
  • použitím čítačky kódov či diaľkových ovládaní,
  • výmenou spínacej skrinky,
  • výmenou riadiacej jednotky motora,
  • výmenou palubnej dosky,
  • použitím duplikátu kľúča

Viac informácii nájdete na: https://vam-system.sk/vampire-lite/

chyba
Články podľa značiek